Memoriál Jiřího Bergra 2023 v ručním ovládání aut

V pátek 22. září 2023 proběhl na Autodromu ve Vysokém Mýtě již 37. ročník Mistrovství České republiky v ručním ovládání automobilů, Memoriál Jiřího Bergra. Soutěž pořádala Asociace zdravotně postižených motoristů Autoklubu ČR ve spolupráci s Motoklubem vozíčkářů ČR. A letos se může pyšnit přídomkem mezinárodní, na startu byla totiž také zahraniční posádka – Dominique Laurent a Joséphine Hana Riquois-Rybková z Francie.

Foto Sára Štefková

Memoriál Jiřího Bergra proběhl letos podle pravidel stále oblíbenější disciplíny Regularity, soutěži nikoliv v rychlosti, ale v pravidelnosti. Vítězem se tak stává soutěžící, který dosáhne nejmenší časové odchylky mezi opakovaně projetými úseky. Zatímco nové bylo hodnocení závodu, disciplíny zůstaly stejné jako v minulých ročnících – sprint, slalom, jízda zručnosti a okruh. Všechny se jely třikrát, pouze jízdu zručnosti absolvovali řidiči dvakrát. Vzhledem ke změnám pravidel na soutěž v pravidelnosti tak bylo v každé disciplíně stanoveno pořadí bez ohledu na výkon motoru a vyhodnocena první tři místa. Nové pojetí závodů pěkně zamíchalo kartami.

Foto Gabriela Knapová

Celkovým vítězem se stala Jarmila Onderková (⬆️ na snímku uprostřed) se svým vozem Škoda Octavia. A zvítězila právě rozvážným a přesně vypočítaným výkonem. Mezi dvěma nejlépe projetými okruhy měla vítězka rozdíl pouze 0,003 sekundy. Mezi účastníky byl také kvadruplegik Milan Véber. Letos na okruhu zajel nejrychlejší kolo. Řídí bravurně, i mezi zdravými řidiči vyniká. Smekáme…

Soutěžícím přálo počasí, příjemných dvacet stupňů a obloha pod mrakem nahrávalo dobré náladě, úsměvu na rtu, zapáleným debatám a skvělým výsledkům.

I letos na závody zavítal čestný host David Burda, automobilový závodník se Škodou 110L z roku 1970, který tento rok soutěžil v kategorii „choďáků/hostů,“ ale taktéž zájemce svým unikátním vozem provezl. Účastníci přivítali i nového čestného hosta, Petru Polákovou s jejím Mustangem, která je obdařila nejen úsměvem a dobrou náladou, ale také cenami pro vítěze disciplín, deskovými hrami s automobilovou tématikou od firmy Blackfire. Ani ona neváhala nadšence svézt ve své káře. Motoklub vozíčkářů nejen že akci spolupořádal, ale také nabídl možnost svézt se na klubové čtyřkolce, ukázal handicapovaným další způsob pohybu.

⬆️ Pavel Misík s Dominiquem Laurentem (za volantem), foto Gabriela Knapová

Na závody se přijela podívat i paní Alena Burianová se svým mužem, která léta stála po boku Jiřímu Bergrovi a pomáhala mu s organizací závodů. Memoriál Jiřího Bergra se pořádá na počest tohoto automobilového závodníka, který byl po těžké nehodě na závodech ve Zvolenu v roce 1978 upoután na invalidní vozík a započal tak éru automobilových soutěží pro handicapované. První závody pro handicapované motoristy Jiří Bergr pořádal v roce 1985 na Autodromu v Mostě, jako host se tady objevil legendární Clay Regazzoni. Spolujezdcem v jednom ze zúčastněných aut byl známý spisovatel Bohumil Hrabal. Přijel na pozvání kamaráda Pavla Misíka, bývalého motokrosového závodníka, který po nehodě skončil na vozíku. A hned příštího ročníku se zúčastnil v úvodu zmíněný Dominique Laurent z Francie, který se s Jirkou Bergrem seznámil na týdenní speciální stáži pro hendikepované řidiče, pořádané Regazzonim na italském okruhu Vallelunga. Od té doby je takřka pravidelným účastníkem závodů v ručním ovládání aut u nás.

„Pokračujeme v odkazu Jirky Bergra a navazujeme na jeho práci. Naším cílem je nejen se ve skvělé partě pobavit a zdravě si zasoupeřit, ale také se na uzavřené trati zdokonalit v řidičském umění,“ zhodnotila Gabriela Knapová, manažerka soutěže a místopředsedkyně Výkonného výboru Asociace zdravotně postižených motoristů AČR.

„Rádi bychom poděkovali všem, kteří se podíleli na letošním Memoriálu. Děkujeme řediteli soutěže Janu Cihelkovi za to, že se již popáté zhostil své funkce. Velký dík také patří časoměřičskému týmu pod vedením Ladislava Justa za precizní měření, počítání výsledků závodníků a přípravu vědomostního kvízu z automobilového prostředí. Děkujeme Autodromu Vysoké Mýto za poskytnutí tratě a klubových triček pro vítěze kvízu. Obrovské poděkování také patří firmě Yves Rocher, jež náš již podruhé podpořila svými skvěle vonícími kosmetickými balíčky. Moc si toho vážíme. V neposlední řadě děkuji dobrovolníkům, kteří se starali o chod celé akce, bez kterých by to vážně nešlo!“ vzkázala závěrem Gabriela Knapová.

Foto Gabriela Knapová

Sdílet