JAN KVĚCH JE MEZI ELITOU SGP!

Český plošinář, dvaadvacetiletý Jan Kvěch patří od sobotního večera mezi elitní jezdce seriálu Speedway Grand Prix.
V polské Toruni vyvrcholil letošní seriál závodů SGP který rozhodl o titulu mistra světa domácího Bartosze Zmarzlika. Dramatickou bitvu před zcela vyprodaným hledištěm a kterou si nenechal ujít ani prezident FIM Jorge Viegas, rozhodla až poslední dvěstětřicátá jízda celého desetidílného seriálu. Druhý skončíl Švéd Fredrik Lindgren a bronz vybojoval Slovák Martin Vaculík.
Spolu s touto trojicí se do příštího ročníku seriálu kvalifikovali další tři jezdci celkové klasifikace Australan Jack Holder, Dán Leon Madsen a Brit Robert Lambert. Místo v seriálu pro rok 2024 si minulý týden v Pardubicích vybojoval mistr Evropy Dán Mikkel Michelsen. No a už v srpnu si z kvalifikační části, kam vstoupilo celkem 64 jezdců vybojovali místo mezi elitou Australan Jason Doyle, Martin Vaculík a Polá Szymon Woźniak. Vzhledem k tomu, že Vaculík má právo startu jako třetí muž světového šampionátu, stal se novým účastníkem seriálu další nekvalifikovaný jezdec v pořadí kvalifikačního závodu Jan Kvěch.
Po Antonínu Kasperovi, Marianu Jiroutovi, Bohumilu Brhelovi a bratrech Drymlových je šestým českým závodníkem, kterému se podařilo mezi elitu do seriálu, který se jezdí od roku 1995 a jehož pravidelnou zastávkou je Praha, kvalifikovat.
O postup se během patnácti let pokoušelo mnoho českých jezdců, postoupit do tohoto seriálu je hodně těžké, místo si prostě musíte vybojovat, nelze jej koupit, musíte být prostě ve správnou chvíli ten nejlepší, v SGP, v mistrovství Evropy nebo v kvalifikační části. No a to Jan Kvěch v srpnu dokázal.
Petr Moravec

Sdílet