Ohlédnutí za ME v enduru 2023

Letošní seriál Mistrovství Evropy v enduru 2023 se skládal ze čtyř soutěží, a to 15.-16. dubna 2023 v Itálii – Fabriano, 13.-14. května 2023 v Portugalsku – Santa Marta De Penaguuaio, 15.-16. června 2023 v Estonsku – Paikuse a poslední závěrečná v Polsku – Kielce 16.-17. září 2023.

Za Českou republiku se účastnili jezdci Matyáš Chlum, Matěj Škuta, Jaroslav Kalný, Zdeněk Pitel, Jakub Hedrlín, Tomáš Holý, Daniel Polák, Marek Borák, Kryštof Kouble a David Holý.

Ve třídě Junior 2 titul vicemistra Evropy získal Matyáš Chlum, který v šampionátu stupňoval svoji výkonnost a zejména v posledním závodě v Polských Kielcích zabojoval o nejlepší výsledek v šampionátu. Matěj Škuta ve stejné třídě obsadil 3. místo (oba na snímku ze stupňů vítězů). Matějovi se velice dařilo v prvních dvou závodech, v Portugalsku vyhrál, ale v Estonsku a v Polsku ztratil cenné body.

Na osmém místě se ve třídě Junior 2 umístil Jaroslav Kalný, který předváděl stabilní výkony v celém seriálu a na posledním závodě v Polsku vybojoval nejvyšší zisk bodů. Zdeněk Pitel si během sezony zranil zápěstí, odjel tedy jen první a poslední soutěž, bodově to stačilo na 11. místo. Také dvou závodů evropského šampionátu ve třídě Junior 2 se účastnil Jakub Hedrlín, znamenaly pro něj zisk zkušeností z různých povrchů, obsadil 16. příčku. Cenné zkušenosti získal na druhém podniku v Itálii a posledním v Polsku také Tomáš Holý, v celkovém pořadí je 21. místě.

Ve třídě E1 obsadil osmé místo Daniel Polák, který jel závody v Itálii a v Polsku. Marek Borák, který se účastnil pouze posledního podniku v Polsku, za slušný bodový zisk získal 10. příčku v seriálu.

Na poslední podnik přijel také Kryštof Kouble, který se účastní celého seriálu mistrovství světa v enduru, v Polsku ovládl oba dva dny a byl nejrychlejším jezdcem cross testu a enduro testu. V seniorské třídě jsme měli zástupce ještě na prvním podniku v Itálii, a to Davida Holého. Za svůj bodový zisk obsadil v šampionátu 11. příčku.

Na posledním závodu mistrovství Evropy v Polsku se jela také soutěž národních týmů, kterou vyhráli čeští reprezentanti Matěj Škuta, Matyáš Chlum, Jaroslav Kalný a Kryštof Kouble před druhými Francouzi a třetími Italy. České reprezentaci se povedl tul mistrů Evropy po dvou letech.

Veškeré informace, výsledky naleznete na oficiálním webu evropského endura.

Foto: KBS tým – L. Krupička

 

Sdílet