V Přerově končí letošní MMČR v motokrosu

Poslední závod HT WOOD MMČR v motokrosu se uskuteční už tuto neděli 1. října 2023. Závod bude hostit trať v Přerově, která v posledních letech prošlo velkými proměnami a v poslední době nabízí skvělé podmínky pro pořádání mezinárodního mistrovského podniku. Poslední závod bude rozhodující ve všech třídách. Dosud totiž neznáme mistra, ale průběžné výsledky už hodně napovídají tomu, jak by výsledná trojka nejlepších mohla v každé třídě vypadat.

MX1

Aktuálním lídrem třídy je Jakub Terešák (HT Group Racing Team), který má na čele náskok sedmnácti mistrovských bodů. Druhé místo patří Šimonovi Joštovi (Osička MX Team). Pokud oba jezdci dojedou mezi nejlepšími, svá místa by si měli udržet. Na třetí pozici je téměř neohrozen Dušan Drdaj, Drdaj se však nemůže spoléhat na umístění, protože se při závodech motokrosu může stát opravdu cokoliv. K závěru sezóny se razantně zvedly výkony čtvrtého Rudolfa Weschty (AIR POWER s.r.o.), pátého Rudolfa Plcha (Promoto Husqvarna Racing Team) a šestého Pavola Repčáka (Orion Racing Team). Po návratu ze zdravotní pauzy si sedmé místo drží František Smola (Effective Racing Team). Osmým nejlepším je aktuálně Jonáš Nedvěd (MS Kluky z.s.).

MX2

Dvanáctibodový náskok na čele má před posledním závodem Martin Krč, který závodí na dvoutaktním speciálu. Druhý Adam Dušek (HT Group Racing Team) získal o uplynulém víkendu juniorský titul ve třídě MX2. Dušek je slušně rozjetý a stoprocentně bude chtít potrápit i vedoucího Krče. Třetí průběžné místo drží Tomáš Kohút (Osička MX Team). U Kohúta není potvrzen start, protože si na předchozím závodě způsobil poranění. Při jeho neúčasti by ho v tabulce vystřídal čtvrtý Jaroslav Katriňák (SMF). Se zraněním a následnou léčbou bojuje také pátý Jan Wagenknecht (HT Group Racing Team) a šestý Martin Venhoda (Q Racing Team). Sedmý Vítězslav Marek (Cermen KTM Racing Team) ukazuje, že je velice konkurenceschopný. Nad jeho startem také visí otazník. Osmičku nejlepších uzavírá Daniel Stehlík.

85 ccm

Mezinárodní šampionát pětaosmdesátek vede David Widerwill (Q Racing Team). Jeho náskok na čele činí čtyřiatřicet bodů. Druhým závodníkem je Stanislav Pojar, u kterého se očekává, že pojede na jistotu a bude si chtít svou pozici udržet. Třetí Adam Hruška (MTX Racing Team) je čerstvým držitelem národního titulu z juniorského šampionátu a na posledním závodě ze sebe bude chtít vyždímat maximum. Čtvrtý je před posledním závodem Filip Křivan. V Opatově sice hodně padal, ale čelo dokáže také potrápit. Zejména povedenými starty se letos předvedl pátý Matyáš Výleta (KRTZ motorsport). Szymon Masarczyk (Motosport Chýnov v AČR) je prozatím šestý, zatímco Jan Veselý (JB MX Racing) drží sedmé místo a Dominik Čižinský (Testa Racing Team) uzavírá nejlepší osmičku.

Veterán

Deset bodů na čele drží lídr Petr Bartoš (Orion Racing Team), který udělá maximum pro to, aby získal čtvrtý mistrovský titul mezi veterány. Zadarmo mu to nedaruje Martin Žerava (KRTZ motorsport), který má výborné starty. S průběžným třetím místem i třetími místy v jednotlivých jízdách je letos smířen Michal Votroubek (LUKA motocross team, z.s.). Na druhé pódiové umístění mezi veterány čeká čtvrtý Martin Trávníček. Zdeněk Blábolil (Promoto Husqvarna Racing Team) má téměř jistě páté místo. Neměl by ho ohrozit ani šestý Vladislav Mužík (Motosport Chýnov v AČR), ani sedmý Stanislav Horský (Motosport Chýnov v AČR). Osmým nejlepším je Pavel Kňava. Ve veteránech nad 50 let je aktuálním lídrem Ivan Černý (Orion Racing Team) ze Slovenska, druhý je Jaroslav Ficenec a třetí Rostislav Hlaváček (DB Project, z.s.).

(Pavel Horák)

Foto: Radek Lavička

Sdílet