Czech Enduro Team bude reprezentovat na šestidenní v Argentině

Jezdci Czech Enduro Teamu Jaroslav Kalný a Zdeněk Pitel, které doplní Robert Friedrich z týmu Echt Gold Příchovice, odcestují na přelomu října a listopadu do Argentiny. Pod vrcholy jihoamerických And v okolí města San Juan odstartují 6. listopadu do vrcholu endurové sezóny – 97. ročníku Mezinárodní šestidenní motocyklové soutěže enduro. Jako oficiální reprezentanti České republiky budou šest dnů bojovat o co nejlepší umístění v kategorii Junior Trophy. 

Šestidenní patří mezi nejnáročnější motocyklové závody na světě. Získání jakéhokoli titulu ať už toho nejcennějšího, kterým je Světová trofej tedy World Trophy, nebo Junior Trophy, původně zvaný Stříbrná váza, případně získání Klubové trofeje, je snem snad každého jezdce endura. Československým, respektive českým endurovým jezdcům se to od druhé světové války povedlo mnohokrát, naposledy loni česká výprava vyhrála klubovou soutěž na Šestidenní ve Francii, kde mimo jiné startovali také Jaroslav Kalný a Zdeněk Pitel. Společně s Matějem Škutou tehdy vybojovali šesté místo v závodech juniorů. Díky takovým výsledkům patří Češi mezi nejúspěšnější jezdce v celé dlouhé historii Šestidenní.

Letos se vrchol motocyklové sezóny odehraje v Argentině, v lokalitě, kde se motocyklová Šestidenní odehrála v roce 2014. „Čeká nás hodně specifická soutěž. Budeme se muset velmi rychle aklimatizovat, protože do San Juanu přicestujeme jen pět dní před startem. Na nějaké odpočívání po dlouhé cestě nebude čas, protože se budeme muset seznámit s testy, které připravili pořadatelé pro celých šest dní,“ sděluje první plány po příletu do San Juanu Robert Friedrich, který je ve svých 22 letech nejstarším členem českého Junior týmu.

Robert Friedrich patří mezi velice zkušené jezdce, který první Šestidenní absolvoval v roce 2016, když mu bylo pouhých 15 let. Díky tomu drží jedno, zatím nepřekonané prvenství – stal se nejmladším závodníkem v celé historii Mezinárodní Šestidenní. Od té doby ale sesbíral několik titulů: 3x mistr ČR endurospintu, 2. a 3. místo v Open World Cup, 1. místo v Open World Cup Club Team.

 „Podle informací od kolegů, kteří před devíti lety v Argentině byli, se budeme muset popasovat s velice specifickými podmínkami, které v Evropě nedokážeme natrénovat. Velmi jemný písek, obrovské množství prachu, štěrku, suchý vzduch a pravděpodobně i vysoké teploty, protože tam na začátku listopadu vrcholí jaro,“ vyjmenovává nejmladší člen výpravy, osmnáctiletý Jaroslav Kalný.

Nadějný závodník z Čímic u Sušice má závodění v genech po svém otci trojnásobném mistru Evropy v rallycrossu. Jaroslav Kalný mladší je úřadujícím mistrem ČR v endurospintu v kategorii E3 a letos v rámci obhajoby zatím nepotkal přemožitele. V celkovém pořadí letošního ročníku MMČR v endurosprintu je pevně na druhé příčce a aktuálně se stal mistrem Evropy národů v rámci týmové soutěže, která se odehrála v polovině září v Polsku. A ani on nebude na Šestidenní nováčkem, když se loni podílel na šestém místě v kategorii juniorů ve Francii.

Tam byl jeho společníkem Zdeněk Pitel, který už má na svém kontě několik startů na Šestidenní. Zároveň se v roce 2022 stal vicemistrem Evropy v kategorii Junior2 a vicemistrem ČR v Endurospritnu v kategorii E1. Letos ho na část sezóny vyřadilo zranění. „Bohužel jsem si v červenci zlomil zápěstí, a tak jsem nemohl startovat jak na českých, tak i na evropských závodech v průběhu léta. Naštěstí už je ale vše v pořádku a mohl jsem tak poprvé od zranění odstartovat posledního evropského závodu v Polsku a teď mě ještě čeká závody německého mistrovství v Zschopau a také poslední závod českého MMČR. Samozřejmě každý den trénuji a zápěstí se neustále lepší, takže do odletu do Argentiny budu plně fit,“ slibuje Zdeněk Pitel.

Součástí reprezentačního týmu budou vedle závodníků a jejich technického doprovodu také dvojice kolegů starající se o zpravodajství, na které se široká veřejnost může těšit už před samotným startem soutěže. „Do Argentiny s námi odcestuje velmi zkušený fotograf Marek Vincik, který se specializuje na offroadové závody motocyklů a byl s námi letos už na závodech mistrovství světa v Itálii a Slovensku a také Honza Dvořák, který bude pořizovat videa a také zajistí zpravodajství nejen pro naše sociální sítě a web, ale hlavně pro mediální partnery, Český rozhlas Radiožurnál Sport, Český rozhlas Plzeň a Motorkáři.cz, se kterými aktuálně dolaďujeme podmínky,“ informuje manažer reprezentační výpravy Zdeněk Pitel st.

Mezinárodní Šestidenní motocyklová soutěž enduro startuje v San Juanu 6. listopadu a skončí závěrečným motokrosem 11. listopadu.

(Czech Enduro Team)

Sdílet