CHORVATSKÝ ZÁVĚR SEZÓNY S VELMI TĚSNÝM SOUBOJEM

Atraktivní trať v chorvatském Buzetu se stala o uplynulém víkendu místem loučení s letošním seriálem FIA European Hill Climb Championship. Adam Králík, český reprezentant v automobilových závodech do vrchu, obsadil v tomto posledním závodě sezóny šesté místo v klasifikaci skupiny 5.

Velmi příjemné počasí s letními teplotami přivítalo téměř dvě stovky startujících jezdců s vozy různých tříd a kategorií. Trať Buzetski dani má délku pět kilometrů s převýšením 250 metrů a průměrným stoupáním 5,01 %. Víkendový formát závodů měl tradiční program. Po pátečních technických a administrativních přejímkách se v sobotu na trať Most – Peničići vydali závodní jezdci ke dvěma tréninkovým jízdám. Velké množství diváků na trati pak bylo svědky dvou nedělních závodních jízd, v některých skupinách s velmi těsnými souboji v desetinách sekundy.

To byl také případ skupiny 5, ve které startuje již druhou sezónu říčanský jezdec Adam Králík s vozem SEAT Leon FR se vznětovou pohonnou jednotkou. V sobotu začal zvolna a tomu odpovídalo i šesté místo ve skupině. V následující odpolední tréninkové jízdě zrychlil za volantem svého vozu o celé 4 sekundy a byl z toho druhý nejrychlejší čas. V součtu obou sobotních časů pak porazil svého soupeře nejen v Evropě, ale i v domácím šampionátu Lukáše Müllera z týmu Alcore Motorsport o pouhých 0,4 sekundy. Avšak rozhodující pro zisk bodů do klasifikace Mistrovství Evropy bylo umístění až ve dvou nedělních závodních jízdách. A tady i přes obrovskou snahu na trati s dalším zrychlením se nakonec Adamovi Králíkovi nepodařilo zopakovat sobotní umístění a se ztrátou 1,8 sekundy ukončil závod v Buzetu na šestém místě ve skupině 5.

„Je to škoda, ale nedá se nic dělat. Já jsem po sobotě analyzoval celou svoji jízdu a hledal prostor ke zrychlení do nedělních jízd. To se nakonec podařilo, ale Lukáš byl prostě ještě o něco rychlejší. Jsme na konci sezóny a už trochu bojujeme i sami se sebou. Jedna věc je limitovaný výkon mého dieselového motoru, ale také již omezený výběr použitých pneumatik,“ řekl Adam Králík v cíli chorvatského závodu v Buzetu a dodal: „Naše letošní závodní sezóna je tedy u konce. Byla to z pohledu přípravy vozu a celé logistiky týmu Rabbit Czech Racing po závodech dvou šampionátů obrovská výzva. Ale zvládli jsme to na výbornou. Získali jsme velmi cenný domácí mistrovský titul a v náročném evropském šampionátu jsme mezi pěticí nejúspěšnějších ve skupině 5. To je výsledek, o kterém jsme v roce 2021, kdy jsme tým založili, jenom snili. Dnes je to skutečnost a já jsem za to vděčný nejen své rodině, ale také všem našim partnerům a samozřejmě také skvělým fanouškům. Jsem přesvědčen, že do sezóny 2024 vstoupíme zase o krok silnější.“

(Tomáš Vaněk)

foto: Race Report

Sdílet