19. Tankový den v muzeu Lešany

Vojenské technické muzeum v Lešanech má největší sbírku obrněné techniky ve střední Evropě a tradice tankových dnů trvá již devatenáct let.

V letošním roce byl tankový den připomínkou intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Návštěvníci tak zhlédli vojenská vozidla, která při intervenci sloužila v různých armádách. Jednalo se o nákladní automobil ZIL-157 a GAZ-66, lehký terénní automobil GAZ-69, obrněný transportér BRDM-1 a také tank T 54.

Hlavním tahákem Tankového dnu však byl tank Leopard 2A4 nově zaváděný do výzbroje české armády, který veřejnosti předvedli příslušníci 73. tankového praporu. Na programu byly také ukázky bojových vozidel z druhé světové války i pozdějšího období. Představil se například český lehký tank Lt-38, německý stíhač tanků Hetzer či italský dělostřelecký tahač SPA. Členové klubů vojenské historie připravili ukázku z italského tažení v letech 1943 až 1945. Boje mezi sebou svedly americké a německo-italské jednotky.

Vojenské technické muzeum v Lešanech se otevřelo v roce 1996 v bývalých dělostřeleckých kasárnách. V halách, pod přístřešky a na volném prostranství představuje stovky historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel. Rozsahem a složením sbírek patří mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda. Tankový den navštívilo několik desítek tisíc diváků, mezi kterými byl i prezident České republiky Petr Pavel a také ministryně obrany Jana Černochová (na snímku s Františkem Čečilem).

Mgr. František Čečil

Sdílet