JAN KVĚCH MŮŽE BÝT STÁLÝM JEZDCEM SPEEDWAY GRAND PRIX

Díky pražskému pořadateli se jezdí u nás Grand Prix nepřetržitě od roku 1997. Každý rok ji někdo absolvoval na takzvanou divokou kartu, ale také existuje pětice Antonín Kasper, Marian Jirout, Lukáš Dryml, Bohumil Brhel a Aleš Dryml, kteří absolvovali celý seriál jako kvalifikovaní jezdci. Václav Milík sice nebyl stálým účastníkem, ale oficiálním rezervním jezdcem, který absolvoval některé závody seriálu mimo pražskou Markétu. Tím je pro letošní rok také Jan Kvěch.

Vše však může být jinak po skončení poslední SGP letošního roku v Toruni. Poslední zářijový den se dvaadvacetiletý mladík může stát stálým účastníkem seriálu nejlepších závodníků světa, a to proto, že v posledním kvalifikačním závodě letošního světového šampionátu ve švédském Gislavedu obsadil skvělé páté místo. Přímo do seriálu postupují sice tři nejlepší, ale vzhledem k tomu, že před ním skončili jezdci, kterým v seriálu patří zatím třetí, čtvrté a páté místo, což za normálních okolností zaručuje jejich místo v seriálu i pro příští rok, znamená to, že pokud dva z těchto tří jezdců nevypadnou během následujících tří závěrečných závodů ze seriálu, bude Jan Kvěch patřit mezi patnáct nejlepších jezdců plochodrážního světa, a to zcela díky svým výkonům na dráze.

Závod ve švédském Gislavedu vyhrál Australan Jason Doyle před Slovákem Martinem Vaculíkem a Polákem Szymonem Woźniakem. Posledně jmenovaný je už jasným nováčkem. Před Kvěchem sice skončil ještě Brit Robert Lambert, ale i on patří spolu s prvními dvěma jezdci mezi elitu SGP, která si před sezónou zase tolik nevěřila a absolvovala také kvalifikační část.

Jan Kvěch se tak v nadsázce stává velkým fanouškem této trojice. Je také dost možné, že souboje SGP bude sledovat poměrně z velké blízkosti. Jak už bylo řečeno je druhým náhradníkem seriálu a v současné době jsou v něm zraněni dva jezdci, a tak možná už 2. září bude povolán, aby si v Cardiffu a následně ve Vojens a Toruni zkusil boje s nejlepšími. Plochá dráha je specifická, má přesně dáno, že v seriálu může díky svému rozpisu být pouze patnáct jezdců, a tak se mezi elitní jezdce dostává velmi těžce. Jan Kvěch je tomu velmi blízko.

Všichni fandové naší ploché dráhy věří, že výše jmenovaní uspějí a Jan Kvěch bude kvalifikovaným jezdcem seriálu SGP. Zasloužil by si to. Pro celý jeho tým, který vede bývalý plochodrážní jezdec Filip Šitera, by to byla odměna za jejich skvělou práci.

(Petr Moravec)

Fotografie z Gislaved Jaroslaw Pabijan

 

 

Sdílet