SRPEN PŘINÁŠÍ DVA PRESTIŽNÍ AUTOMOBILOVÉ PODNIKY

Na společné tiskové konferenci 52. ročníku Barum Czech Rally Zlín a Mistrovství Evropy v autocrossu v Přerově byly představeny novinky, startovní listiny a informace o doprovodných programech. Druhá polovina srpna tak přináší dva velmi prestižní podniky, patřící k nejvýznamnějším nejen v České republice, ale také v celé Evropě.

Dvaapadesátý ročník Barum Czech Rally Zlín, který proběhne v termínu 18. – 20.8.2023, bude podle seznamu přihlášených špičkově obsazený. „Máme přihlášeno 114 posádek z 22 zemí, pět jezdců má nejvyšší prioritu FIA A. O nabité startovní listině svědčí i to, že náš Honza Kopecký má startovní číslo 18. Fanoušci rally se mohou těšit na taková jména jako například Hayden Paddon, Mads Ostberg, Efrén Llarena a mnoho dalších. Letošní novinkou je mimo jiné návrat na některé úseky, na kterých se jelo naposledy v polovině devadesátých let,“ vysvětluje ředitel podniku Jan Regner.

„Barumka bude jezdecky jednou z nejobsazenějších za posledních deset let. Jsem rád, že se na domácí půdě potkám se svými evropskými soupeři, kteří vědí, že Barumka je obávaný a velmi těžký závod.  Letošní Evropa je neskutečně nabitá a umístění v top10 považuji na každém závodě za hodnotný výsledek. Z první desítky mají všichni jezdci šanci na vítězství. Největším oříškem na Barumce bude pravděpodobně jako obvykle volba pneumatik. Máme povoleno pouze 16 gum a s tím musíme odjet celou soutěž. Když zaprší, je to velká loterie. Na domácí závod se těším, chtěl bych pochopitelně zajet co nejlépe a vylepšit si své bodové skóre,“ poznamenal pravidelný účastník evropského šampionátu Filip Mareš.

Mistrovství Evropy v autocrossu se poslední víkend v srpnu (26.-27.8.2023) přesune do známého „Údolí mamutů“ v Přerově. Už nyní je přihlášeno 104 jezdců z patnácti zemí Evropy. „O jezdeckou účast nemáme obavy, ale pro diváky chceme ještě víc, takže připravujeme opravdu rozsáhlý doprovodný program. Zajímavý bude určitě vložený závod osobností, kterého se zúčastní například Olga Lounová, Martin Dejdar nebo Michal Kavalčík. Diváci si také určitě užijí akrobatické vystoupení Martina Šonky nebo koncert Olgy Lounové a skupiny Harlej,“ prozradil předseda Auto Klubu Přerov – Jakub Vymazal.

„V Přerově se opět potkáme s početnou evropskou konkurencí. Náš čtrnáctibodový náskok v čele hodnocení divize SuperBuggy je sice příjemný, ale v autocrossu to nic neznamená. Čeká nás tedy opět náročný závod. České tratě jsou specifické svým velkým převýšením, a to platí obzvlášť o Přerově. Mamutí skok je mezi jezdci velmi obávaný, stejně jako celá trať. V nejrychlejší pasáži jedeme okolo 200 kilometrů hodině, což je na nezpevněném povrchu mezi ostatními jezdci poměrně slušná mela,“ nechal se slyšet úřadující mistr Evropy v SuperBuggy – Petr Nikodém.

„Jsem velmi rád, že máme u nás v České republice tak skvělé a zkušené pořadatele, díky kterým můžou příznivci motoristického sportu navštívit tak významné akce, jako je právě Barum rally nebo evropský autokrosový šampionát v Přerově. Čeští pořadatelé mají vysokou reputaci v celé Evropě, což potvrzují nejen účastníci závodů, ale také zahraniční pořadatelské týmy. Děkuji zlínským a přerovským organizátorům za jejich profesionální práci a přeji úspěšný průběh oběma podnikům,“ doplnil krátce prezident AČR – Jan Šťovíček.

Pořadatelům obou akcí patří poděkování nejen za přípravu a organizaci podniků, ale také za korektní spolupráci ve výběru jejich termínů, aby si v nabitém kalendáři nekonkurovaly. Příznivci motoristického sportu si tak můžou naplno užít oba významné závody.

Jan Koudelka

Tel: 737 234 535

koudelka@autoklub.cz

Sdílet