60. Evropa Rally 2023 karavanistů

Ve dnech 25. až 29. května 2023 se v polském Krakově uskutečnila 60. Evropa Rally karavanistů. Do Malopolského vojvodství a velkého areálu Muzea letectva vzdáleného 5 km od krásného historického centra Krakova se sjelo přes 250 obytných aut a karavanů z 20 států Evropy. Nechyběly mezi nimi i posádky z České republiky.

Zahájení patřilo dlouhém průvodu v krojích své země, který za doprovodu velké kapely došel před tribunu. Všechny posádky a hosty zde přivítal polský organizátor a člen Komitétu Evropa Rally Piotr Pelka. Po hymně a vztyčení vlajky Evropské unie zapálil slavnostní pochodeň prezident Evropa Rally Kees Splint. Následoval kulturní program do pozdních hodin.

Polští pořadatelé připravili bohatý program i na všechny další dny, například autobusové výlety po okolí. Po celou dobu srazu probíhala v kempu také výstava karavanů, včetně prodeje karavanových doplňků a sportovního příslušenství. Nechyběly cyklovýlety, hry a zábava pro děti. Pro účastníky byl připraven veletrh regionálních potravin s nabídkou malopolských vín, dezertů, sýrů, pečiva a regionálních rukodělných výrobků.

Dalšími možnostmi bohatého programu byly návštěvy nedalekého muzea letectva, kde je největší sbírka historických exponátů v Polsku, nebo individuální výlety do 5 km vzdáleného centra města Krakova s dlouhou tradicí historie a kultury.

V neděli 28. května se na posledním veselém kulturním večeru předvedly různé hudební žánry, včetně polského folklorního tanečního souboru.

Během několikadenního pobytu se v neopakovatelné přátelské a slunečné atmosféře potkávali staří známí a vznikala nová přátelství. Stírají se tím jazykové a národnostní bariéry a všechny spojuje zapálení pro cestování na čtyřech kolech.

Zúčastněné státy na 60. Evropa Rally 2023:

Belgie, Chorvatsko, Česká republika, Estonsko, Finsko, Holandsko, Itálie, Litva, Lucembursko, Maďarsko, Polsko, Německo, San Marino, Srbsko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko, Švédsko, Ukrajina, Velká Británie.

Nejlepší krojovaná skupina: Maďarsko, cenu předali Švýcaři, kteří vyhráli v loňském ročníku.

Nejvíce posádek: Polsko – 81, Německo – 42, Slovensko – 40, Maďarsko – 20, za Českou republiku 8 posádek

Velký dík 19 polským pořadatelům, kteří 24 hodin zajišťovali vše potřebné k hladkému průběhu srazu, patřil jim proto velký potlesk při pondělním ukončení 60.

Plánovaná Evropa Rally na další roky:

2024 – Chorvatsko

2025 – Estonsko

2026 – Maďarsko

Vladimír Chomát

Sdílet