Roman Staněk odjíždí ze Španělska bez bodů

Český pilot Roman Staněk obsadil v hlavní závodě formule 2 ve Španělsku nebodovanou 12. pozici a nenavázal tak na předchozí hlavní závod v Monaku, kde dojel sedmý a získal 6 bodů. Závod na okruhu Catalunya ovládnul Brit Oliver Bearman z týmu PREMA a připsal si už třetí vítězství v této sezóně.

Devatenáctiletý nováček týmu Trident do hlavního závodu stejně jako do sprintu velmi dobře odstartoval a po startu ze 17. pozice se hned posunul na 14. místo. Do boxů na povinnou zastávku musel Staněk mezi prvními, protože závod začal na měkké směsi, která začala brzy odcházet. Na trať se sice český závodník vrátil na 20. pozici ovšem poté, co začali stavět i ostatní se rodák z Valašského Meziříčí posunul až na 13. pozici, na které také závod dokončil. Po závodě byl ovšem kvůli porušování traťových limitů penalizován Američan Jak Crawford a Staněk se tak posunul na konečné 12. místo.

V průběžném pořadí šampionátu formule 2 zůstává Staněk i po závodním víkendu v Barceloně na 17. místě se ziskem 7 bodů. V čele je nadále Dán Frederik Vesti, který v sobotu ovládl sprint a dnes dojel na 5. pozici.

„Do obou závodů jsem měl dobrý start a získali hned pár pozic, ale bohužel jsme startovali opět ze zadních pozic. Pátek je prostě klíčový, když se nepovede kvalifikace, tak je to pak celý víkend těžké. Je pro mě opravdu důležité dojíždět do top 10 v kvalifikaci, abych měl v závodech šanci na dobrý výsledek, což se mi zatím povedlo jen v Bahrajnu, ale tam jsem ve sprintu měl problém a skončil bez bodu a v hlavním závodě jsem skvěle odstartoval, ale přišla kolize s Martinsem. Momentálně vidím v sezoně víc negativ než pozitiv. Dál musím pracovat na sobě a musíme zlepšit i auto, které nemáme nejlepší, to je snad i vidět, bohužel hlavně v pátek,“ komentoval průběh závodního víkendu Roman Staněk.

(Tobiáš Malena)

foto: archiv Romana Staňka

Sdílet