Aktuality z 298. zasedání Prezídia Autoklubu ČR

V úterý 23. května 2023 se v Heinzově síni klubového domu konalo 298. zasedání Prezídia Autoklubu České republiky. Na programu mělo zejména přípravu XIV. Výroční konference Autoklubu ČR, která se uskuteční v sobotu 3. června 2023. Konat se bude v sídle Autoklubu ČR, Opletalova 29, Praha 1 Nové Město.

V úvodu prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček sdělil novinky z oblasti státní podpory sportu. V programu Významné sportovní akce vyhlášeném Národní sportovní agenturou byly podniky motoristického sportu pod hlavičkou Autoklubu ČR mnohem úspěšnější než v minulých letech. Kluby získaly přibližně pětadvacet milionů korun. Ještě budou probíhat jednání ohledně podpory Central European Rally, soutěže světového šampionátu, jež se u nás bude konat poprvé v historii. Také v letošním roce bude vyhlášeno druhé kolo žádostí na významné sportovní akce, podmínky zatím nejsou známy. Na organizaci sportu obdržel Autoklub ČR státní podporu ve výši 26,35 mil. Kč, na zabezpečení státní sportovní reprezentace 23,59 mil. Kč a na péči o talentovanou mládež 4,9 mil. Kč.

Viceprezidenti pro motocyklový sport Petr Moravec a pro automobilový sport Jiří Valenta shrnuli rozjíždějící se sezónu. Při té příležitosti prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček pochválil pořadatele za organizaci mistrovství Evropy v kartingu na Steel Ringu v Třinci. S přípravou a průběhem tohoto podniku byli velmi spokojeni jak předseda kartingové komise FIA, tak i promotér šampionátu. Závodů se účastnily dvě stovky dětí ze šedesáti států, Jan Šťovíček zdůraznil, že se jednalo o skvělou prezentaci České republiky.

Viceprezident pro zájmovou činnost František Čečil hovořil o přípravě Poháru historických vozidel, předseda Asociace caravan clubů AČR Vladimír Chomát informoval, že jubilejní národní sraz karavanistů se bude konat v příštím roce. Viceprezident pro významné sportovní akce Jan Regner kladně zhodnotil letošní zvýšení státní podpory v této oblasti a připomněl důležitost zpracování studie ekonomické přínosnosti největších motorsportových podniků pro budoucnost.

V rámci projednávání přípravy XIV. Výroční konference Autoklubu ČR bylo schváleno její pracovní předsednictvo ve složení Jiří Valenta, František Čečil, Jakub Vymazal.

Termín příštího zasedání Prezídia Autoklubu ČR bude dohodnut po skončení výroční konference.

 

Sdílet