FIA UDĚLILA CERTIFIKACI PRO ŠAMPIONÁT F4 CEZ CHAMPIONSHIP

Šampionát F4 CEZ obdržel certifikaci Mezinárodní automobilové federace FIA. Nový středoevropský seriál závodů monopostů Formule 4 se po dvou odjetých podnicích stává oficiální sérií FIA a ponese název F4 CEZ Championship. Šampionát je příležitostí pro závodníky a týmy, pro které byly jiné evropské série příliš vzdálené nebo příliš nákladné. Organizací je pověřen Autoklub České republiky (ACCR) ve spolupráci s ostatními ASN zainteresovaných zemí.

Nový šampionát je významným krokem pro větší popularitu závodů jednomístných monopostů a cílem pak vybudování rovnocenného sportovního statusu s ostatními seriály F4, působícími po celém světě. Formule 4 je od začátku koncipována jako celosvětově uznávaný a cenově dostupný mezistupeň mezi motokárovým sportem a regionálními formulovými šampionáty FIA. Do seriálu se mohou přihlásit jezdci a týmy výhradně s vozy Formule 4 druhé generace. Jednotlivé závodní víkendy by měly probíhat společně s mistrovstvím TCR a GT3, čímž by se obohatil program jednotlivých podniků.

„Šampionát F4 CEZ bude ve středoevropském regionu dalším silným impulsem pro mladé jezdce, kteří chtějí stoupat v pyramidě závodů jednosedadlových vozů. Tato iniciativa je v souladu s posláním FIA navýšit účast v motoristickém sportu tím, že se stane dostupnějším a přístupným pro všechny zájemce,“ komentoval vznik nové série Prezident FIA Mohammed Ben Sulayem.

„Jsem velmi rád, že se podařilo prosadit certifikaci této série, která se bude pořádat pod taktovkou našeho Autoklubu. Je to důležitý krok pro výchovu mladých talentů, kteří vyrostou z motokárových závodů a do této doby neměli mnoho příležitostí k cenově dostupnému pokračování. Závody formule čtyři mají celosvětové pokrytí a pro mladé závodníky to může být odrazový můstek a první body na cestě ke získání superlicence. Seriál pojede na kvalitních okruzích a přeji promotérovi, panu Josefu Křenkovi, hodně úspěchů při rozvoji tohoto šampionátu,“ komentoval udělení certifikace Jan Šťovíček, prezident AČR.

„Formule čtyři je základem formulového závodění a ideálním propojením mezi motokárovým a formulovým světem. Je finančně dostupná, bezpečná a přitom atraktivní. Jsem velice rád, že tuto možnost mají nyní i závodníci z našeho regionu. Šampionát F4 CEZ je určen výhradně pro monoposty Tatuus F4-T421, minimální věk jezdce je 15 let a všichni musí vlastnit platnou licenci FIA,“ doplnil promotér F4 CEZ Josef Křenek.

Premiérová sezona F4 CEZ odstartovala na konci dubna na Hungaroringu a pokračovala květnovým závodem na Red Bull Ringu. Zatímco maďarskému víkendu dominoval Ethan Ischer z týmu Jenzer Motorsport, v Rakousku si dva vítězné poháry odnesl James Egozi z PHM Racing. V kalendáři zbývají ještě čtyři podniky na Slovakiaringu, v Mostě, Brně a na novém okruhu Balaton park.

KRENEK MOTORSPORT
+420 602 267 249
info@krenek.cz

www.krenek.cz

foto: Petr Frýba

Sdílet