VYDAŘENÝ NÁVRAT MMČR DO VRANOVA

V sobotu 27. května 2023 se ve Vranovském žlebu nedaleko Brna uskutečnil druhý podnik MX Shop Sekerka MMČR juniorů a žen. Místní pořadatelé udělali maximum pro to, aby se závod v jejich areálu vydařil. Poslední mistrovský závod se totiž ve Vranově naposledy uskutečnil v roce 2017. Odměnou za výborně připravenou trať a zázemí jim byla vysoká jezdecká účast a kvalitní závody! Jak se juniorům dařilo?

50 ccm

Vítězství a plný počet mistrovských bodů získal ve Vranově německý závodník Oskar Walter (Motosport Chýnov). Oskarovi se nedařily starty, brzy se však dostal do čela a téměř vždy se udržel, pouze jeden jezdec ho překonal. Stříbrný pohár putoval do Rakouska společně s Timo Scharingerem (Motorsport Chýnov). Třetí místo bral ve Vranově Benedikt Svoboda (Team Motokrosová Škola CZ). Ben se blýskl výbornými starty a dvakrát bral #CapriSunHoleshot, který je v letošní sezóně pravidelně vyhlašován. Mezinárodně obsazené jezdecké pole doplnil čtvrtý Filip Juszczyk z Polska. Páté místo bral Jan Salaba (MX Kids Academy Dobřany), se kterým zajížděl vyrovnané výsledky šestý Adam Prchal (Katmar). David Vlček (MX Kids Academy Dobřany) skončil celkově sedmý, nebýt pádu v posledním kole první jízdy, mohl pomýšlet na pódiové umístění. Aspirantem na nejlepší trojku byl také Marek Kupčík (Motosport Chýnov), na kterého byl podán protest za předjetí na žlutou vlajku. Mladý závodník se doznal pochybení, ve druhé jízdě byl o deset pozic odsunut a při celkovém vyhlášení mu kromě cen za 8. místo byla předána i cena fair-play!

Vojtěch Novotný (Motoxforkids.com) byl jediným, který ve druhé jízdě dokázal předjet Němce Waltera, bylo to sice po Waltrově zaváhání, ale následný souboj ukázal možné budoucí souboje motor vs. elektro. Vojta jel ve Vranově podtřídu 50 E-bike a se svým speciálem Kuberg dokázal zdatně sekundovat těm nejrychlejším. Ve své třídě zvítězil. Druhý za ním skončil Hubert Volný, pro kterého to byla první získaná zkušenost na „velkém závodě.“

65 ccm

I v silnějších pětašedesátkách to byl boj! Jezdci byli při chuti a plni elánu. Tím nejlepším se po zisku padesáti mistrovských bodů stal Dominik Hasoň (JB MX Racing). Dominik neměl dobré starty, ale poté, co se dostal do čela, už před sebe nikoho nepustil. Dominik udržel červenou tabulku i pro nadcházející závod. Na záda mu šlape dvojice Patrik Nohavica a Maxim Zimmerman (MTX Racing Team). Oba jezdci zajížděli vyrovnané výsledky, tím šťastnějším byl nakonec Patrik. Maxim skončil celkově třetí. Do druhé jízdy skvěle odstartoval Josef Vrtal (ÚAMK Zejax Motoklub Chrudim), který bral holeshot a celkově skončil těsně za stupni vítězů. Pátým nejlepším závodníkem se stal Tomáš Glogar (JB MX Racing). Šesté místo si odvezl Matej Masár (Motoškola Racing 99) a do nejlepší osmičky promluvil ještě polský závodník Kristof Kuba a Milan Rubeš. Závod také ukázal, jak si asi povedou čeští a slovenští piloti na nadcházejícím mistrovství Evropy ve Velkých Uhercích.

85 ccm

Do národní třídy pětaosmdesátek nastoupil mimo body do celkového hodnocení maďarský reprezentant Áron Katona (Motosport Chýnov). Áron ukázal svým soupeřům svou dominanci a obě jízdy se slibným náskokem více než 20s ovládl. Závod byl pro něho přípravou na velké mezinárodní závody. Celkově druhý skončil ve Vranově David Widerwill (Q Racing Team), který se stal lídrem národního šampionátu a při příštím závodě ho uvidíme s červenou tabulkou na svém motocyklu. Oku lahodící souboje převáděl také Adam Hruška (MTX Racing Team) se Stanislavem Pojarem (Action Racing). Úspěšnějším byl tentokrát Adam, který bral bronzový pohár. Standa se svým výkonem rozhodně nebyl spokojený a po dojetí druhé jízdy si stěžoval na techniku a při příštím závodě udělá maximum možného, aby svůj výkon vylepšil. Pátým nejlepším závodníkem byl Filip Skřivan. Stejný počet bodů získal šestý Matyáš Výleta (KRTZ motosport) i sedmý Szymon Masarczyk (Motosport Chýnov). Osmičku nejlepších uzavřel po povedeném výkonu Vojtěch Borovička (ÚAMK Zejax Motokklub Chrudim).

Ženy

Závodnice ve třídě žen předvedly všem divákům podél trati závod, který tu dlouho nebyl! Už výsledky v kvalifikaci ukázaly, že holky na čele jedou vyrovnané časy a rozhodně není jasné, kdo bude stát na pódiu. Vítězkou závodu se stala zkušená Lucie Simonová (4 Cross), která ukázala, že má stále chuť vyhrávat! Druhé místo z vranovského závodu a tabulku pro lídra třídy si do Rakouska odvezla Alina Barthel (Motosport Chýnov), která tímto výkonem a vyhranou první rozjížďkou zajela svůj nejlepší výsledek v rámci MMČR. Celkově třetí skončila Barbora Laňková (Orion Racing Team). Bára se na závod rozjela už v sobotu při hobby závodech a prospělo ji to, ve druhé jízdě předvedla neskutečný výkon. Aneta Čepeláková (Yamaha Čepelák Racing Team) měla dobré tempo, nesedly ji starty a tentokrát z toho bylo čtvrté místo. Pátou nejlepší závodnicí byla Sarah Schnelzer (PH Racing) z Rakouska. Maďarská reprezentantka Lili Gál (Motosport Chýnov) zajela také svůj nejlepší výsledek v Čechách, když skončila šestá. Sedmá Kristýna Tomišková (Team Motokrosová Škola CZ) a osmá Ewa Biskupska uzavřely první nejrychlejší skupinu.

125 ccm 2T

Stylem start-cíl ovládl obě závodní rozjížďky polský závodník Seweryn Gazda (PZM). Seweryn nedal ve Vranově žádnému ze soupeřů šanci a bral i obě ceny #PitlandHoleshoty. Výborným výkonem a ziskem plného počtu bodů se stal lídrem třídy. Závod sedl také Martinovi Červenkovi (Orion Racing Team), kterému sedla vranovská dráha. Třetí místo získal Jakub Jakl (Starling Cross Team). Nenápadný závodník se letos pohybuje na čele třídy a daří se mu, v první jízdě hodně dotahoval na vedoucího jezdce. Nepopulární čtvrté místo si z Vranova odvezl Dominik Kučeřík (Orion Racing Team), na kterého ztrácel pouhý jeden bod pátý Tomáš Ptáček (Cermen KTM Racing Team). Tomášovi sedla hlavně druhá rozjížďka, kdy se během závodu dostal i na druhé místo. Šestou pozici uhájil Jan Švandrlík (Q Racing Team), který získal stejně bodů jako sedmý Václav Dohnálek. Martin Závrský (New2 Project) měl v první jízdě velký pád a jeho sobotní výkon stačil na celkové osmé místo.

MX2 Junior

Nejsilnější třídu ve Vranově ovládl Adam Dušek (HT Group Racing Team). Adamovi se podařil zejména start ve druhé jízdě, poté chyboval a musel dohánět ztracené pozice. Nenechal se však ohrozit a už v šestém kole druhé jízdy byl na čele a šel si za svým, za ziskem zlatého poháru a červené tabulky pro lídra třídy. Dvě druhá místa a celkové druhé místo z rozjížďky si odvezl Petr Rathouský (Orion Racing Team). Výborný výkon předvedl Jaroslav Katriňák (CEMF), který ziskem třetího místa stáhnul bodovou ztrátu na nejlepší trojici v hodnocení seriálu.  Martinovi Venhodovi (Q Racing Team) se nepovedl druhý start, celkový součet bodů však stačil na čtvrté místo. Pátý flek získal dobře rozjetý Luděk Černý (MX Team Znojmo). Se šestou pozicí se musel spokojit Daniel Mandys (SMX Racing Team Rudník), který tentokrát chyboval a potkal ho i pád. Sedmý skončil Radim Kraus (Action Racing) a osmý Jiří Hendrych (Anette Racing Team).

Závod ve Vranově přinesl hodně pozitiv, ale zároveň i hodně zranění. Všem zraněným přejeme brzké uzdravení a návrat na motorku! Těšíme se, až se s vámi znovu potkáme depu. Se zraněními souvisí i poděkování zdravotnické službě Davepo Medevac a skupině traťových komisařů Juraje Studeníka, kteří se postarali o zabezpečení bezpečného transportu k sanitnímu automobilu a následné péči.

Vranovští pořadatelé potvrdili, že patří do kalendáře MX Shop Sekerka MMČR juniorů a žen 2023 právem a děkujeme jim za veškerou spolupráci a přípravu tratě. Juniorský šampionát nyní čeká dvouměsíční letní přestávka. Na viděnou 5. srpna 2023 v Dolních Heřmanicích!

Sledujte naše sociální sítě:

Fb – czechmxjunior

Ig – czechmxjunior

(TZ Czech MX Junior)

Foto: Patrik Procházka, Pavel Horák

Sdílet