Parádní oslava sta let startu Junkových na Šébru

V sobotu 20. května 2023 se konal XI. ročník vzpomínkové jízdy veteránů na Závod do vrchu Šébr – Schöberbergrennen. Pořadatelé ze Severočeského klubu motoristů AČR hlásí, že počasí jim opět jako zázrakem vyšlo na výbornou, i když to tak zprvu vůbec nevypadalo a předpověď hlásila déšť. Svým nadšením a zapálením pro tradici Šébru, ale také díky laskavé podpoře partnerů zajistili pro účastníky a diváky skvělý program.

Letošní ročník byl věnovaný nejrychlejší domácnosti v Evropě dvacátých let minulého století, manželům Junkovým, kteří se přesně před sto lety poprvé účastnili závodů na Šébr s vozem Bugatti T32 Tank. „Proto jsme u Autoklubu České republiky vyjednali zapůjčení výstavy deseti panelů o Elišce Junkové a akci zahájil vnuk Elišky, pan Jiří Junek, krátkou vzpomínkou na svou babičku. Panely dobře posloužily při přednášce o Junkových,“ hlásil Pavel Bulejko, předseda Severočeského klubu motoristů, který přednášku sám vedl.

Také ceny do tomboly byly spjaty s tématem letošního Šébru – modely vozů Bugatti. Tedy se značkou nerozlučně spjatou s manželi Junkovými, kteří byli dokonce blízkými přáteli Ettoreho Bugattiho. Třetí cenou byl model Lego Bugatti Bolide v hodnotě tisíc korun, druhou cenou kovový model žluté Bugatti T35 v měřítku 1:12 v hodnotě tři tisíce Kč (přesně s touto bugou ve žluté barvě přezdívanou „Otakárek“ závodil Čeněk Junek u na Šébru a Eliška vyhrála závod Targa Florio v roce 1928). První cenou byl famózní luxusní model Lego Bugatti Chiron v měřítku 1:8 v hodnotě deseti tisíc Kč.

„Letos jsme obohatili doprovodný program pro děti a dospělé o simulátor otočení vozidla, dále o jízdu na čtyřkolce, lety vrtulníkem, exhibiční seskok parašutistů a možnost okusit kokpit legendárního větroně Blaník. Klubu se také podařilo dojednat, že nás navštívilo šest moderních superaut – Bentley Continental s motorem o 12 válcích, dvě Ferrari, Porsche 911, Mercedes AMG GT a kabrio Mercedes S63 jako hezká protiváha historických vozidel,“ doplnil Pavel Bulejko.

Své umění návštěvníkům během dne opět předvedli členové modelářských a hasičských kroužků. Pro majitele veteránů byly vyhlášeny tradiční soutěže, jako nejstarší, či nejhezčí vozidlo (závodní BMW Dixi z roku 1930 o objemu 750ccm a výkonu 18HP), vozidlo z největší dálky (Belgie, 1000 km po vlastní ose), nejlepší kostýmy posádky, nebo nejmocnější zvuk motoru.

V 15 hodin pak vozidla vyrazila na spanilou jízdu malebnou krajinou délky přibližně 40 km přes Šébr, Cvikov a Mařenice zpět přes Šébr na koupaliště ve Varnsdorfu. Večernímu programu vévodil koncert skupiny Kabát Revival Varnsdorf, který akci Šébr 2023 zakončil.

Na Šébr – Schöberbergrennen 2023 přijelo na 125 automobilů a 45 motocyklů, tedy celkem 170 kusů krásné techniky. Diváci spočítaní nejsou, jelikož vstupné do areálu bylo dobrovolné, ale pořadatelé odhadují návštěvnost na přibližně dvě až tři tisícovky.

Poděkování náleží týmu Severočeského klubu motoristů AČR (Vašek, Martin, Petra, Jarda a Pavel plus stálí příznivci Helča a Jirka), městu Varnsdorf za poskytnutý prostor koupaliště pro konání akce, technickou pomoc a finanční dar, rovněž všem dobrovolníkům, kteří během akce pomáhali! Díky Autoklubu České republiky za zapůjčení výstavy o Elišce Junkové a Aeroklubu Česká Lípa za zapůjčení Blaníku. A samozřejmě díky sponzorům, bez jejichž finanční podpory by to nešlo: ABM Mosty, B2Assests, Hanyš, Deus, ForWood, Neurologie s.r.o., Alpen, Mondi, Zeps.

Sdílet