Úvodní podnik MMČR v motokrosu prověřil všechny jezdce

První závod HT WOOD MM ČR v motokrosu hostila v neděli 7. května 2023 vyhlášená motokrosová trať Písečská Zmole v Dalečíně. Místní pořadatelé připravili pro české i zahraniční účastníky náročnou a rychlou trať, která prověřila zimní přípravu jezdců všech výkonnostních tříd. Do Dalečína dorazilo také velké množství fanoušků, které sledovalo jezdecké souboje závodní špičky podél celé trati.

MX1

Zlatý pohár a plný počet mistrovských bodů si z Vysočiny odvezl Jakub Terešák (HT Group Racing Team). Jakub ukázal, že má výbornou formu a rozhodně bude patřit mezi aspiranty v boji o mistrovský titul. Dvakrát druhý v rozjížďkách a celkově druhý skončil Šimon Jošt (Osička MX Team), který si poradil s výstrahami závodního okruhu stejně jako třetí Pavol Repčák (Orion Racing Team). Slovenští závodníci ukázali svou vytrvalost a chuť bojovat o titul. Na prvním závodě příjemně překvapil Patrik Liška (HT Group Racing Team), který skončil celkově čtvrtý. Ve výborné formě dorazil František Smola (4 Cross). Smola bral druhé místo v kvalifikaci a celkově mu součet bodů dal pátou pozici. Jako šestý skončil Dušan Drdaj. Loňský mistr si určitě bude chtít spravit chuť a získat maximum bodů na dalších závodech. Roman Mňuk (Mňuk Racing Team) vypálil skvěle do první rozjížďky a její velkou část závodil na třetí pozici. Nakonec si odvezl body za sedmé místo. Osmý skončil Rudolf Plch (Promoto Husqvarna Racing Team). Desítku nejlepších ještě uzavřel devátý Václav Kovář (MX Team Znojmo) a desátý Rudolf Weschta (AIR Power).

MX2

Výbornou rychlostí se v Dalečíně blýskl Jan Wagenknecht (HT Group Racing Team), který v obou rozjížďkách získal plný počet bodů. Wagenknecht má zajímavý jezdecký styl, který hltají fanoušci ve všech diváckých prostorech. Druhou pozici získal Adam Dušek (HT Group Racing Team). Adamovi lépe sedla druhá rozjížďka. Na dvoutaktním motocyklu a po návratu do třídy MX2 získal bronzovou pozici v Dalečíně Martin Krč. Čtvrtou pozici, umístění těsně pod stupni vítězů, získal slovenský reprezentant Tomáš Kohút (Osička MX Team). Tomáš byl bohužel letecky transportován do brněnské nemocnice, jeho tým však na sociálních sítích potvrdil, že jezdec bude v pořádku! Starty se výborně povedly Martinovi Venhodovi (Q Racing Team), který se na čele udržel vždy jen chvíli. Celkově skončil pátý. Body za šesté místo si po vyrovnaných výkonech odvezl Jaroslav Katriňák. Daniel Mandys (SMX Racing Team) upadl v první zatáčce po startu první jízdy a musel stahovat z posledního místa. Druhá rozjížďka se mu povedla a celkově skončil sedmý. Osmou pozici vybojoval Jiří Matějec (MX Team Znojmo), devátou Radim Kraus a nejlepší desítku uzavřel Daniel Stehlík.

85 ccm

Z mezinárodního seriálu pro pětaosmdesátky si po skvělém výkonu odvezl zlatý pohár Stanislav Pojar. Standa získal 47 bodů. O dva body méně získal jeho velký konkurent David Widerwill (Q Racing Team), který by chtěl v jedné ze svých posledních sezón na 85 ccm bojovat o mistrovský titul. Povedený start sezóny zažívá Adam Hruška (MTX Racing Team). Adam si s náročným povrchem v Dalečíně bravurně poradil a třetí místo mu bylo odměnou. O čtvrté a páté místo nastal souboj mezi český závodníkem Filipem Křivanem a polským závodníkem Szymonem Masarczykem. Úspěšnější byl tentokrát první jmenovaný. Šesté místo získal po přechodu na 85 ccm slovenský juniorský reprezentant Maxim Zimmerman. Sedmá pozice připadla Dominikovi Čižinskému (Testa Racing Team). Osmý skončil Jan Veselý (JB MX Racing) a jako devátý Martin Smolka (MX Kids Academy Dobřany). S jarní virózou se před závody potýkal Matyáš Výleta, kterému lépe vyšla první jízda. Skončil celkově desátý.

Veterán

Ve veteránech jsme se dočkali téměř tradičního pódiového obsazení. Vítězství a plný počet bodů získal Petr Bartoš (Orion Racing Team), který hned od počátku ukazoval, že touží po dalším veteránském titulu. Martin Žerava (KRTZ motorsport) v první rozjížďce sice upadl, ale dokázal se dostat zpátky. Celkově si odvezl stříbrný pohár. Třetí místo patřilo Michalovi Votroubkovi (4 Cross), na kterého nestačil nováček ve třídě Martin Trávníček. Skončil celkově čtvrtý. Pátou pozici si v rozjížďkách vybojoval Zdeněk Blábolil (Promoto Husqvarna Racing Team). Slovák Ivan Černý (Orion Racing Team) byl celkově klasifikován na šestém místě. Jako sedmý skončil Pavek Kňava a osmičku nejlepších uzavřel Tomáš Linek.

V samostatně hodnocené třídě Veterán 50+ byl nejrychlejším závodníkem Ivan Černý, který dokázal konkurovat i svým mladším soupeřům. Druhé místo bral Roman Skalka a třetí skončil Petr Dokoupil (KRTZ motorsport).

Druhý závod HT WOOD MM ČR v motokrosu 2023 se uskuteční už v neděli 21. května v Klukách u Písku. Loňské závody v Klukách ukázaly, že pořadatel dokáže připravil závodní trať ve výborně kvalitě. Věříme tak, že se závodníci i fanoušci dočkají dalšího závodu plného adrenalinu.

(Pavel Horák)

Foto: Radek Lavička

 

Sdílet