Poloviční úspěch Kalného na EnduroGP ve Španělsku

Jaroslav Kalný jun. se o víkendu postavil na start druhého podniku mistrovství světa v enduru, který se odehrál v okolí španělského města Lalín. Pořadatelé zde připravili velice těžký závod. Kolo měřilo přes 70 kilometrů a obsahovalo tři testy. „Všechny byly opravdu náročné, zvláště extrém test, který obsahoval doslova trialové prvky. V sobotu navíc náročnost zvyšovalo mokro po ranním dešti,“ hodnotí Jaroslav Kalný jun. „Právě první den byl pro mě velkým zklamáním. Nic se mi nedařilo, nemohl jsem se dostat do tempa, kupil jsem chyby, mnohdy úplně zbytečně, ještě k tomu jsem se trápil s nachlazením. Zkrátka na sobotu, do které jsem ještě nastupoval s minutovou penalizací z pátečního prologu, když jsem, stejně jako čtyřicet dalších jezdců, správně nepřijel do časové kontroly, jsem chtěl hodně rychle zapomenout,“ doplňuje hodnocení prvního dne závodu.

A zapomenout se mu naštěstí podařilo, protože nedělní závod byl úplně jiný. „Neděle byla úplným protipólem předchozího dne. Nutno dodat, že pořadatelé část Extrem testu vypustili, protože se už stal opravdu nebezpečným, ale sedli mi další dva testy. Ve druhém Cross Testu jsem dokonce zajel dvanáctý čas v rámci celkového pořadí Juniorů. Zajížděl jsem časy, které se velmi přibližovaly jezdců, kteří mají už několikaleté zkušenosti s mistrovstvím světa. Opravdu mě to bavilo, protože byl vidět posun. V porovnání se sobotou to v rámci pořadí kategorie Junior2 bylo o dvě pozice na desáté místo. Přiznám se, že přesně tohle jsem potřeboval před nadcházejícím závodem mistrovství Evropy,“ uzavírá Jaroslav Kalný, který se už ze španělského Lalínu přesunul o 230 km dále na jih, do Portugalska.

Druhý závod mistrovství Evropy se totiž uskuteční o nadcházejícím víkendu 13. a 14. května ve městě Santa Marta de Penaguiao, které obklopují tisíce hektarů vinic. Jaroslav Kalný se tak bude snažit získat co nejvíce bodů ve dvou závodních dnech, tak aby se posunul z průběžně osmého místa výše. Bohužel, další body do seriálu mistrovství Evropy si nepřipíše další jezdec Czech Enduro Teamu Zdeněk Pitel, který si ještě minulý týden vše připravoval na odjezd do Portugalska: „Bohužel jsem onemocněl – skolila mě angína a ještě včera jsem ležel v horečkách. Nemá tedy vůbec smysl, abych se vypravil do dalekého Portugalska s vědomím, že bych ani nedokázal závodit. Ohromně mě to mrzí, protože už bude jen málo šancí vylepšit si bodové skóre v rámci šampionátu.“

Jaroslav Kalný bude bojovat o body v mistrovství Evropy v kategorii Junior2.

(CZECH ENDURO TEAM)

Sdílet