PRAŠNÁ JUNIORSKÁ PREMIÉRA V DOBŘANECH

První závod MX Shop Sekerka MMČR juniorů a žen 2023 byl odjet v sobotu 22. dubna 2023 v Dobřanech u Plzně. Na závodníky od třídy 85 ccm čekala změna ve sloučení tréninků a kvalifikací, která měla pozitivní ohlasy. Ve všech třídách jsme mohli vidět zajímavé i překvapivé jezdecké výkony, které rozhodně budou míchat pořadím v celkovém hodnocení seriálu. Při závodě se bohužel odjely pouze tréninky, kvalifikace a první jízdy. Druhé jízdy byly po dohodě činovníků na jury a s ohledem na bezpečnost závodníků zrušeny z důvodu nadměrné prašnosti.

50 ccm

Vítězství z Dobřan si odváží německý závodník Oskar Walter, který se představil v barvách Motosport Chýnov. Oskar předvedl pěkný výkon a v průběhu rozjížďky ukazoval svou rychlost. Jako druhý skončil Benedikt Svoboda z týmu Motokrosová škola CZ. Benedikt měl povedený start, bral holeshot a na dalších závodech od něj můžeme očekávat útok i na první místo! Třetím nejlepším závodníkem se stal Filip Juszczyk z Polska. Adam Prchal z týmu Katmar skončil těsně za pódiovým umístěním. Páté místo si do Rakouska odvezl Timo Scharinger z Motosportu Chýnov. Šesté místo uloupil David Šimák.

V samostatně hodnocené třídě 50 E-bike byl vyhodnocen jediný účastník Vojtěch Novotný.

65 ccm

Mezi závodníky na pětašedesátkách se letos můžeme těšit na zajímavé souboje. Aspirantů na pódiové umístění je hned několik. Tím nejúspěšnějším byl na prvním závodě rychlý Dominik Hasoň. Jezdec JB MX Racing zvítězil s náskokem více než 20s na druhého Patrika Nohavicu. Josef Vrtal v dresu ÚAMK Zejax Motoklub Chrudim skončil třetí se ztrátou 40s na vítěze. Čtvrté místo vybojoval Tymoteusz Dabrowski z Polska. Jako pátý byl hodnocen Tomáš Glogar, za kterým skončila po působivém výkonu Anna Amálie Kameníková. Oba závodí za JB MX Racing.

85 ccm

Národní mistrovství pětaosmdesátek ovládli závodníci na motocyklech GasGas. Tím nejrychlejším byl David Widerwill z Q Racing Teamu, jenž bral holeshot. Jeho časy se snažil stáhnout Adam Huška z MTX Racing Teamu i Matyáš Výleta, který závodní za KRTZ motosport. Oba předvedli výborný výkon a vítěze stáhli na 5s rozdíl. Stříbrný skončil Hruška, bronzový Výleta. Čtvrté místo si odvezl Szymon Masarczyk z Polska. Do nejlepší šestky se vešel i Stanislav Pojar a Filip Křivan.

Ženy

Zkušenosti z evropských a světových závodů využila Aneta Čepeláková z rodinného Yamaha Čepelák Racing klubu, která první závod ovládla s náskokem 11s. Druhá skončila Alina Barthel závodící v dresu Motosport Chýnov. Rakouská závodnice předvedla své dosavadní maximum na závodech českého mistrovství. Třetí místo získala po krásném souboji loňská mistryně Barbora Laňková, která závodí v barvách tradičního českého týmu Orion Racing. Čtvrté místo připadlo Janě Antošové. Pátou nejlepší závodnicí byla Kristýna Tomišková, Team Motokrosová škola CZ. Lucie Simonová z 4 Cross týmu vybojovala šesté místo.

125 ccm 2T

Výborný výkon předváděl už od startu Jakub Jakl. Závodník Starling Cross teamu bral holeshot a zároveň vítězství, což je jeho prozatímním maximem na závodech MMČR ve třídě 125. Celkově druhý skončil Seweryn Gazda z Polska. Se svým výkonem může být spokojený i třetí Martin Závrský, který závodí za ZL N2P. Už větší ztrátu na nejlepší trojici zaznamenal Martin Červenka z Orion Racing Teamu. Červenku se snažil dotahovat Tomáš Ptáček z Cermen KTM Racing Teamu, kterému chybělo ještě několik sekund na čtvrtého. Šestým nejlepším se stal Dominik Kučeřík, druhý člen Orion Racing Teamu ve stopětadvacítkách.

MX2 Junior

Účast závodníků ve třídě MX2 Junior byla srovnatelná se závody seniorského MMČR. Vítězství získal Jan Wagenknecht z HT Group Racing Teamu, který porazil druhého o více ne 20s. Druhým jezdcem pořadí byl Martin Venhoda, který závodí za Q Racing Team. Adam Dušek, jezdec HT Group Racing Teamu, skvěle odstartoval, v cíli hodnocen jako třetí. Čtvrým nejlepším závodníkem byl Petr Rathouský z Orion Racing Teamu. Radim Kraus se v dresu Action Cross stal pátým nejúspěšnějším a odolal i tlaku šestého Vítězslava Marka, Cermen KTM Racing Team, který na něho tlačil se stopětadvacítkou.

Dalším závodem MX Shop Sekerka MMČR juniorů a žen bude Vranov u Brna v sobotu 27. května 2023! Těšíme se na setkání s vámi jezdci, doprovody a fanoušky!

Foto: Jana Terešáková, Patrik Procházka, Natálie Helmichová

(Pavel Horák)

Sdílet