Kraus zvítězil v Pardubicích finálovým sólem od startu do cíle

V úvodním závodě Mezinárodního mistrovství české republiky ve Flat tracku cílil na dorovnání národního rekordu v počtu po sobě jdoucích vyhraných závodů národního šampionátu. V Pardubicích vyhrál Ervín Krajčovič základní fázi premiérového klání nové sezony, jenže do finále neodstartoval nejlépe a zbytek dvanáctikolové bitvy o pódium marně stíhal Jiřího Krause. Ten před startem nového ročníku odmítl účast ve světovém šampionátu. Ovšem v Pardubicích nechal za svými zády všech 17 soupeřů elitní kategorie FT1 a po prvním závodě osmidílného seriálu drží pozici lídra průběžné klasifikace.

Pěkné počasí i dlouhá krasojízda obhájce českého mistrovského titulu a bronzového medailisty z loňského mistrovství světa dlouho značili, že Ervín Krajčovič naváže na výkony z předešlé sezony. V Pardubicích byl blízko potvrzení role favorita, jenže po vítězství v základní části závodu nezvládl start ideálně a v následné stíhací jízdě nestačil na Jiřího Krause. Ten před začátkem sezóny překvapivě odmítl účast v mistrovství světa, jenže ze svého umění nic nezapomněl. Druhé místo v základní fázi východočeského podniku mu dalo možnost výběru výhodné startovní pozice pro finálovou jízdu, a tu mistr republiky z roku 2020 zhodnotil maximálně.

Dvanáctikolový souboj o vítězství byl famózním vyvrcholením celého klání. Kraus nejlépe odjel ze startovního roštu a kombinací rychlé jízdy a bezchybné defenzivní strategie nepustil světovou trojku před sebe. Za vítězem pardubického závodu se kolem šachovnicového praporku prohnala kompletní česká reprezentace – druhý Ervín Krajčovič, třetí Ondřej Svědík a čtvrtý Tomáš Kolařík. Stejné pozice patří všem zmíněným i v průběžné klasifikaci závodu.

Sezónní inaugurace nabídla také premiéru nově vzniklé kategorie Junior. Bez ztráty kytičky v ní zvítězil Adam Nejezchleba, který by se podobným výkonem neztratil ani mezi jezdci elitní seniorské skupiny FT1. Na stupních vítězů ho doplnili druhý Matěj Gebert a třetí Stanislav Kohout. V kategorii Classics pak zvítězil obhájce loňského prvenství Jakub Sluka před Andreasem Steinhoferem z Německa a Petrem Kolářem.

Další závod se stejným zastoupením kategorií je na programu 27.5. ve Slaném. Už 8.5. bude ovšem Kopřivnice hostit úvodní klání domácího přeboru veteránů.

(czechflattrack)

Foto: Štěpán Ševčík

Sdílet