ČESKÉ JEZDCE ENDURA PROVĚŘILO V ITÁLII PŘEDEVŠÍM POČASÍ

Čtyřdílný seriál evropského šampionátu v disciplíně enduro odstartoval úvodním podnikem v italském Fabrianu. Zdejší kopcovitá trať je sama o sobě náročná, nepříznivé počasí však obtížnost závodu dramaticky zvýšilo. Ve startovní listině figurovalo celkem devět zástupců České republiky, včetně Matěje Škuty, letošního člena ACCR Czech Talent Teamu. 

Vzhledem k nepříznivému počasí museli pořadatelé některé úseky vypustit nebo upravit, aby byla zabezpečena sjízdnost trati. Přesto však nechyběly prudké výjezdy a klesání na trávě, brody, odkloněné zatáčky i umělé překážky na motokrosové trati, zkrátka vše, co k pořádnému enduru patří.

Z našich jezdců zajel nejlépe Matěj Škuta, který v závěru prvního dne vyhrál poslední dva testy. Zvítězil ve třídě Junior 2 a patřila mu rovněž 2. příčka v absolutním pořadí. Druhý den chyboval na jednom z testů a obsadil 5. místo. Po úvodním podniku v Itálii nasbíral ve třídě Junior 2 celkem 31 bodů a je průběžně druhý. Čtvrté místo ve stejné třídě drží Matyáš Chlum a Top10 uzavírá na osmém místě Jaroslav Kalný a devátý Zdeněk Pitel.

„S výsledkem jsem spokojený, protože to byl opravdu náročný závod. Dařilo se mi v crossu, enduru i extrem testu. Psychicky byl pro mě nejnáročnější hodně rychlý enduro test, držet to tam bylo fakt na srdíčko. V neděli jsem po větším pádu ztratil asi čtyřicet vteřin, něco se mi podařilo stáhnout, ale dvacet sekund mi v závěru chybělo. Počasí nám dalo zabrat, ale nakonec jsme si to celkem užili,“ komentoval úvodní podnik osmnáctiletý Matěj Škuta.

„Trať ve Fabrianu se mi líbila, pořadatelé připravili opravdu výživné testy. Sobota mi ze začátku moc nesedla, do tempa jsem se dostal až ve druhé polovině. Neděle byla o poznání lepší, ale skoro celý den pršelo a podmínky byly opravdu náročné. Přišlo i několik pádů, takže jsem chytil časovou ztrátu, kterou se mi už nepodařilo smazat,“ poznamenal Matyáš Chlum.

„Od začátku dne jsme se museli popasovat s opravdu těžkými podmínkami, a to jak na testech, tak i na přejezdech. Trápila nás zima, bláto a těžké výjezdy a sjezdy v horách. Nevyvaroval jsem se několika chyb, což mě mrzí, ale bez nich se není možné posunout dopředu. Zkušenosti z tohoto víkendu určitě zúročím na dalších závodech mistrovství světa ve Španělsku a následně mistrovství Evropy v Portugalsku,“ řekl Jaroslav Kalný.

„Sobota mě opravdu bavila. Nejvíc CrossTest, ale i ostatní testy byly fajn. Druhý den už mi to tak nesedlo, hlavně to první kolo ráno, kdy mě trápila zima. Takže celkově dvanáctá pozice není nic, co by mě těšilo. Snad bude lépe v Portugalsku,“ doplnil Zdeněk Pitel.

„Nedával jsem si větší cíle, protože jsem vůbec nevěděl, co mě čeká. Hned první den jsem udělal na testech několik chyb a trochu mě potrápila technika. Motorka nechtěla startovat, ale dojel jsem bez trestných minut. Druhý den jsem chtěl trochu zrychlovat, ale nastaly úplně odlišné závodní podmínky. Hodně mě to potrápilo a těší mě, že jsem to zvládnul,“ vysvětlil Tomáš Holý.

Dalším podnikem evropského šampionátu bude v polovině května portugalské Santa Marta de Panaguiao.

(info: Czech Enduro Team a paja-enduro.cz)

 

Sdílet