Tým Tomáš Enge SIM Racing zářil ve Watkins Glen

  • Favorité sezony si to rozdali o vítězství ve strhujícím závodě, Lukáš Přáda nakonec těsně podlehl Martinu Kadlečíkovi
  • Nováček v seriálu Mercedes-Benz Virtual GP Adam Pilo slaví premiérové stupně vítězů

Poprvé ve své historii zavítal šampionát Mercedes-Benz Virtual GP na legendární americký okruh Watkins Glen. Třetí podnik letošní sezóny opět sliboval bitvu favorizovaných stájí Tomáš Enge SIM Racing a Entropiq. Že z toho bude souboj o vítězství do posledních metrů, však čekal málokdo.

Kvalifikace měla ve Watkins Glenu ještě větší význam než obvykle, protože profil tratě předjíždění zrovna nepřeje. Jízdu proti chronometru nejlépe zvládla dvojice týmu Entropiq. Mercedesy v barvách Tomáš Enge SIM Racing stejně jako minule stály na startovním roštu ve druhé řadě, byť tentokrát to bylo velmi těsné. Lukáš Přáda si věřil minimálně na první řadu, ale jedna drobná chybička ho poslala na 3. pozici.

Po letmém startu se na čele pořadí nezměnilo a vedoucí čtveřice se vydala v těsném závěsu do 55minutového závodu. Okamžitě si začala budovat náskok před zbytkem pole, v němž hned v úvodních kolech došlo k řadě soubojů a kolizí. Sportovní komisaři nešetřili tresty a řada hříšníků vyfasovala drive-through penalty. To způsobilo, že špička brzy začala předjíždět opozdilce o kolo. Lukáš Přáda byl při chuti a neustále dotíral na dvojku Entropiqu Martina Sirotka. Ten pod tlakem udělal chybu, které dokázali využít oba jezdci Tomáše Engeho k posunu na medailové příčky. Vedoucí Kadlečík rychle zareagoval zastávkou v boxech, zatímco Přáda s Pilem pokračovali dál. Když i oni o pár kol později zamířili do boxů, pořadí se vrátilo do původní podoby. Tentokrát nikdo nezískal citelnou výhodu či nevýhodu, ale bylo zřejmé, že Lukáš Přáda bude jezdcem závěrečných okruhů. To potvrdil nejen nejrychlejším kolem závodu, ale především neustálými útoky na vedoucího Kadlečíka. V posledním kolem oba projeli několik zatáček vedle sebe, ale více štěstí měl nakonec Kadlečík. Lukáš Přáda po nejlepším výkonu v dosavadním průběhu letošního roku proťal cílovou čáru o 246 tisícin sekundy na 2. místě, úspěch týmu Tomáš Enge SIM Racing korunoval premiérovým pódiem Adam Pilo.

Lukáš Přáda: „Neměl jsem špatný start, ale na taktické provedení ze strany soupeřů se úplně reagovat nedalo. Pak jsem se držel Martina Sirotka, aby neztratil slipstream, a při tom jsem šetřil pneumatiky s výhledem na lepší pit stop. To se bohužel nepovedlo, všichni jsme měli víceméně identické zastávky. Pak už to bylo jen o posledních pár kolech. Zkoušel jsem hodně věcí, ale nevyšla ani jedna. Snad vyjde příště.“

Adam Pilo: „Svedl jsem hodně těsný souboj s Martinem Sirotkem, ale nechali jsme si dostatek prostoru. První kolo po zastávce v boxech nebylo vůbec jednoduché, protože pneumatiky na levé straně byly studené. Docela jsem se zapotil, abych udržel 3. místo.“

Průběžné pořadí: jezdci – 1. Martin Kadlečík (Entropiq) 105, 2. Lukáš Přáda (Tomáš Enge SIM Racing) 70, 3. Martin Sirotek (Entropiq) 64, 4. Adam Pilo (Tomáš Enge SIM Racing) 54, 5. Tomáš Hora (Big Shock!) 42, 6. Martin Nejedlík (Lenovo Legion) 39, týmy – 1. Entropiq 169, 2. Tomáš Enge SIM Racing 124, 3. Big Shock! 78, 4. Lenovo Legion 57, 5. JD simracing 51, 6. Alchemistr 33.

(Martin Růžek)

Sdílet