Czech Enduro Team má za sebou první světový závod

Velmi těžkou soutěž mistrovství světa v enduru mají za sebou tři jezdci Czech Enduro Týmu. Jaroslav Kalný, Zdeněk Pitel a Radek Bezděk sbírali zkušenosti na velmi náročných tratích v okolí italského San Rema, které byly kombinací plážového písku v Cross testu, skalnatého podloží v Extrem Testu a dlouhé, úzké tratě v Enduro Testu.

Czech Enduro Tým vyrazil do San Rema ve středu s tím, že prioritou všech tří závodníků je vidět nedělní cíl a posbírat co nejvíce zkušeností. Výsledky přitom nehrály nějak zásadní roli – nakonec se ale dílčí úspěchy dostavily.

Do závodu, do všech kategorií se přihlásilo přes 160 závodníků, včetně těch nejlepších, jako jsou Ital Andrea Verona, Angličan Brad Freeman, Španěl Josep García nebo mladičký, ale extrémně rychlý Francouz Zach Pichon.

„Jako každé mistrovství světa, i to v enduru má ohromnou atmosféru, která se musí prostě zažít. Navíc jsme se ocitli v Mekce motoristického sportu v San Remu, kde snad každý závodníkům fandí a s nadsázkou se dá říci, že skoro každý je tu závodník,“ přibližuje závody světového endura manažer Czech Enduro Teamu Jaroslav Kalný sen.

Právě takovou atmosféru vůbec poprvé v roli závodníka zažíval Radek Bezděk. „Přihlásil jsem se do kategorie OPEN, což se dá považovat za takovou „B“ kategorii mistrovství světa v enduru. Jenže i tady vládne tvrdá konkurence a jedeme po úplně stejné trati jako ti nejlepší na světě. Jediná úleva je v tom, že nejedeme denně čtyři, ale tři kola.“

Třiatřicetiletý závodník se v pátek, sobotu a v neděli postavil na start i mezi své krajany – Jiřího Hádka, Roberta Friedricha a Oldřicha Sedláka. V nabité konkurenci kategorie OPEN 2s, tedy kategorie dvoutaktů obsadil v sobotu 8. místo a v neděli si o příčku polepšil.

„Musel jsem se popasovat s povrchy, na kterých jsem nikdy nejezdil. Například v plážovém písku jsem s motorkou jel úplně poprvé. I proto jsem dělal spoustu chyb, které mě stály drahocenné sekundy. Také povrch dalších dvou testů byl pro mě specifický – sypké skály, prach byly spojené s opravdu velkou fyzickou náročností. Ale s výsledkem jsem ve finále spokojený, protože už v nedělních výsledcích bylo znatelné zlepšení. Určitě mě tyhle závody namotivovaly a pokud to jen trochu čas dovolí, účastnil bych se dalších závodů mistrovství světa,“ hodnotí víkend v San Remu Radek Bezděk.

V kategorii Junior2 za Czech Enduro Team bojovali další dva jezdci – Zdeněk Pitel a Jaroslav Kalný.

„První den jsem se nemohl úplně dostat do tempa. Přitom mě Cross i Extrem testy bavily. Těšil jsem se proto na neděli, že by to mohlo být lepší, ale nakonec přišel pád a odstoupení,“ zmiňuje Zdeněk Pitel.

Mladý závodník na Enduro testu ve velké rychlosti přeletěl přes řídítka a velmi silně si narazil záda. Naštěstí nedošlo k žádnému těžšímu zranění a tak se snažil jet dál.

„V servisu jsme vyměnili prasklá řídítka. Trochu jsem se dával dohromady a myslel si, že to půjde dál. Jenže přišla celková slabost, začala se mi motat hlava a tak jsem po Extrem testu vyhodnotil, že nemá smysl zbytečně riskovat. Samozřejmě mě to mrzí, ale na druhou stranu jsem rád, že jsem neutrpěl nějakou zlomeninu, nebo něco ještě horšího,“ dodává Zdeněk Pitel.

Pořadatelé přitom na tomto úseku registrovali více nebezpečných karambolů a na dvě poslední kola Enduro test zkrátili o zhruba tři minuty.

„To asi bylo rozumné, protože trať byla hodně rozbitá a stávala se více nebezpečnou. Vím, že jsem nebyl sám, kdo cítil ve druhé polovině druhého dne velkou únavu,“ říká Jaroslav Kalný.

Čerstvě osmnáctiletý závodník, který začínal s motokrosem se přitom velice dobře cítil na Cross Testu, který se jel v hlubokém a jemném písku na břehu moře. „Překvapilo mě samotného, že mi to na písku šlo. Závody jsem na něm jel vůbec poprvé a nakonec jsem zajížděl i vcelku dobré časy. Jenže vůbec mi neseděl Enduro Test, který byl hodně náročný hlavně svojí délkou. Na Extrem Testu jsem v sobotu navíc spadnul a narazil si klíční kost, naštěstí tu, která je už sešroubovaná. V každém případě mě tyto velice náročné závody hodně prověřily a daly mi velké množství neocenitelných zkušeností,“ zakončuje Jaroslav Kalný

Celý Czech Enduro Team děkuje kolegům z Jarsen Teamu za úzkou spolupráci a KBS ÚAMK Teamu za podporu a zároveň gratuluje jejich svěřencům ke skvělým výsledkům.

„Nás teď čeká jen týden na přípravu techniky, regeneraci našich kluků a ve středu 12. dubna vyrážíme do Itálie opět. Tentokrát do města Fabriano, kde se o víkendu 15. a 16. dubna odehraje první letošní závod mistrovství Evropy a to ve složení Jaroslav Kalný, Zdeněk Pitel a poprvé se na závody takového formátu vypraví také náš nejmladší závodník Tomáš Holý,“ prozrazuje nejbližší plány manažer týmu Zdeněk Pitel sen.

(Jaroslav Kalný sen., Zdeněk Pitel sen.)

Sdílet