Aktuality z 295. zasedání Prezídia Autoklubu ČR

Dne 21. února 2023 se konalo 295. zasedání Prezídia Autoklubu České republiky. V úvodu prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček informoval o proběhlé konferenci komisí Mezinárodní motocyklové federace FIM v Lille. Vedle úspěšné práce našich členů v komisích FIM připomněl významnou reprezentaci Autoklubu ČR, který zastupoval Jiří Šitina, v prestižním semináři ředitelů mezinárodních sérií motorsportu. Při příležitosti konference v Lille se konalo ustavující zasedání Výboru pro spolupráci mezi FIA a FIM, jehož předsedou byl prezidenty obou světových federací jmenován Jan Šťovíček. Prezídium Autoklubu ČR zpravil o ustavení Výboru, který je vůbec prvním oficiálním spojovacím orgánem FIA a FIM v historii a bude se zabývat celou řadou společných témat, koordinací spolupráce, výměnou informací a návrhy řešení v různých oblastech.

Prezídium vzalo na vědomí ukončení kauzy Lopeník a zproštění obžaloby čtyř činovníků zajišťujících pořádání a organizaci rally. Bylo potvrzeno, že nedošlo k pochybení systému, šlo o tragické pochybení jednotlivce, traťového komisaře. Prezident Jan Šťovíček při této příležitosti připomněl, že Autoklub ČR od začátku zajišťoval obhajobu obžalovaných činovníků.

Prezídium dále projednávalo konání výroční konference nebo valné hromady v letošním roce. O termínu bude rozhodnuto na dalších zasedáních. Jakub Vymazal, viceprezident pro ekonomiku a management, informoval o hospodaření Autoklubu ČR. S ohledem na propady ekonomiky v průběhu covidové pandemie, další krize v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině, zásadní několikaměsíční zpoždění státní podpory, zdražení energií a vysoká inflace, to jsou hlavní faktory nepříznivého ekonomického stavu. Ani po skončení restrikcí kvůli koronaviru se nerozjely krátkodobé pronájmy v podobě konání akcí ve společenských prostorách klubového domu. Ke snížení příjmů z pronájmů se v poslední době přidalo enormní zvýšení cen energií a inflace. Problematikou se Prezídium Autoklubu ČR bude zabývat na příštím zasedání.

Zprávy viceprezidentů zahájil Petr Moravec informacemi z motocyklového sportu: podařilo se odjet letošní republikový šampionát v motoskijöringu, jehož se zúčastnili také zahraniční jezdci. Dva naši reprezentanti se kvalifikovali na mistrovství světa v ledové ploché dráze. Jsou připravena školení činovníků a funkcionářů, na stole je aktualizace složení některých komisí motocyklového sportu.

Viceprezident pro automobilový sport Jiří Valenta uvedl, že probíhá školení jezdců a pořadatelů, v březnu se uskuteční testování závodních vozidel. Probíhá intenzivní příprava Central European Rally, podniku mistrovství světa, který pořádáme ve spolupráci s federacemi Německa a Rakouska.

Sezóna je připravena, hlásil František Čečil, viceprezident pro zájmovou činnost. Jsou naplněny kalendáře veteránského Poháru historických vozidel, ale také srazy karavanů pod Asociací caravan clubů AČR. Viceprezident pro obecný motorismus Jiří Čáp zmínil stav projektů Road Safety v tomto roce. Předseda Klubu závodníků veteránů AČR Evžen Erban informoval, že jejich letošní členská schůze se uskuteční 4. listopadu.

Prezídium se dále zabývalo přípravou likvidace nefunkčních a zrušených pobočných spolků. Schválili likvidaci AMK v Písku a převod likvidačního zůstatku.

Příští zasedání Prezídia Autoklubu ČR se uskuteční 4. dubna 2023.

Sdílet