ME na ledové ploché dráze: Hutla čtvrtý

Rakušan Franz Zorn vybojoval v polském Sanoku titul mistra Evropy na ledové ploché dráze. Během dvoudenního klání ztratil dvaapadesátiletý (!) jezdec jediný bod a připsal si druhý primát nejlepšího muže starého kontinentu v této disciplíně. Ten první získal před patnácti lety také na zdejším rychlobruslařském ovále, města, které u nás proslavil Jaroslav Hašek díky anabázi dobrého vojáka Švejka. Druhé místo obsadil Němec ve službách italské federace Luca Bauer a třetí příčka patří švédskému jezdci Jimmy Olssenovi. Nepopulární čtvrté místo pak vybojoval stejně jako v loňském roce náš Lukáš Hutla.

Ve sportu se říká, že nejhorší umístění jsou právě takzvané „bramborové“ medaile. Pro Lukáše už je to po loňském mistrovství světa a Evropy třetí v pořadí. „V sobotu mu jen o pár centimetrů unikla účast ve finálové jízdě a obsadil šesté místo, v nedělním závodě si pak souboj čtyř nejlepších jezdců dne vybojoval, a přes pád v něm obsadil výborné třetí místo. K bronzové medaili mu nakonec chyběly pouhé dva body. Obdivuhodný je především jeho nedělní výkon, kdy ho trápily technické problémy s karburátorem, ale díky své bojovnosti a v závěru i kolegiální technické pomoci dalšího českého jezdce Jana Klatovského si udržel až do poslední jízdy naději na třetí příčku,“ informoval Petr Moravec, viceprezident Autoklubu ČR pro motocyklový sport.

Druhý český jezdce Jan Klatovský, mnohonásobný účastník světových finálových závodů, se na ledové plochodrážní ovály vrátil po pěti letech a mnoho toho ze svého umění nezapomněl. Během dvoudenních bojů sice celkem čtyřikrát upadl, přesto zejména v sobotu se dokonce probojoval do závěrečné jízdy dne a obsadil celkové čtvrté místo. V neděli pak skončil při stejném bodovém zisku jako první den osmý, celkově pak vybojoval v letošním mistrovství Evropy místo sedmé.

Na dráhu vyjel z pozice rezervního jezdce během dvoudenního klání ještě jeden český jezdec, a to Andrej Diviš. Ve svém jediném představení dokázal přijet druhý a byl nakonec klasifikován na šestnáctém místě, tedy i lépe jak jezdci absolvující oba celé závody.

Na nejlepší jezdce světa teď čeká v polovině března především finálový závod mistrovství světa v bavorském Inzellu. Do něho se kvalifikoval Lukáš Hutla a divokou kartu obdržel od FIM Andrej Diviš. Ještě před tímto závodem si tuto sobotu nejlepší jezdci svoji výkonnost prověří v Berlíně ve volném mezinárodním závodě, tam by se měl představit i náš kompletní trojlístek účastníků evropského finále.

Foto: Petr Makušev

 

Sdílet