Valašská rally ValMez míří až do oblasti Dolních Vítkovic

KOWAX Valašská rally ValMez odstartuje pátou desítku svých startů na řadě známých úseků, ale rovněž s jednou zásadní novinkou, která posádky i fanoušky zavede až do samotného centra Moravskoslezského kraje, do Ostravy. Letošní ročník Valašky proběhne ve dnech 31. března – 2. dubna 2023. Soutěž bude zařazena do seriálů FIA European Rally Trophy, Mistrovství ČR v rally a v rally historických automobilů.

 KOWAX Valašská rally ValMez opět otevře domácí šampionát soudobých i historických automobilů, nechybí ani v kalendáři FIA European Rally Trophy (FIA ERT) a Central European Zone (CEZ). Naopak nepokračuje spolupráce se slovenskou federací, která se rozhodla preferovat méně nákladné jednodenní podniky. Do startu aktuálně zbývají méně než dva měsíce a ač organizační tým dotahuje vydání Zvláštního ustanovení, mnoho dalších zásadních dokumentů je aktuálně připraveno, proběhlo i schvalovaní tratí z pohledu bezpečnostních delegáta Autoklubu ČR Miroslava Smolíka a zástupce jezdců Petra Černohorského.

Centrem soutěže nadále zůstává město Valašské Meziříčí. Zde proběhne administrativní i technická přejímka (Autocentrum Lukáš), slavnostní start soutěže, na městském úřadu bude sídlit ředitelství rally. Shodné zůstává i umístění servisu v areálu valašskomeziříčské společnosti DEZA. Z tohoto prostoru budou posádky vyrážet na tratě rychlostních zkoušek ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. Celkem harmonogram obsahuje 16 rychlostních zkoušek na osmi úsecích (152,62 km). Celková délka soutěže je necelých 474 km.

„Páteční shakedown se uskuteční v blízkosti ValMezu, v podvečer proběhne slavnostní start rally na zrekonstruovaném náměstí. Vlastní závodění vypukne v sobotu sekcí na úsecích Poličná a Lešná, která bude nejdelší rychlostní zkouškou letošní Valašky. RZ Lešná zároveň bude jediným shodným testem s minulým ročníkem. Odpoledne převezmou štafetu rychlostky Vidče a Hukvaldy. V neděli se bude závodit na vložkách Velká Lhota, Juřinka a Choryně,“ odkrývá karty ředitel 41. KOWAX Valašské rally ValMez Jaromír Tomaštík.

 Fanoušci však nebudou ochuzeni ani o tradiční diváckou superspeciálku. Tentokrát to nebude hojně navštěvovaná zkouška v okolí sportovních areálů ve Valašském Meziříčí, ale dva průjezdy „ostravské bomby“. Ta zakončí program sobotní etapy, fanouškům nabídne dvě a půl kola závodění v industriálním areálu Dolní Vítkovice, v těsné blízkosti unikátní Bolt tower.

 „V Dolních Vítkovicích bylo vše domluveno už loni, ladily se pouze detaily. Ovšem nejistá situace v průběhu ledna a obavy z kvót návštěvníků sportovních akcí tehdy rozhodly za nás. Letos Valaška už nebude v atraktivním prostředí Ostravy chybět,“ doplňuje Tomaštík.

Organizační tým aktuálně čeká na schválení Zvláštních ustanovení soutěže, aby následně spustil i možnost přihlašovat se v rámci licenčního systému.

Informačním kanálem 41. KOWAX Valašské rally ValMez 2023 bude postupně aktualizovaná internetová stránka www.valasskarally.cz. Informace k soutěži lze získat rovněž na facebookovém profilu soutěže Valašská Rally ValMez, pro posádky bude k dispozici aplikace Sportity.

Sdílet