Shrnutí okruhové sezóny Janík Motorsport 2022

Okruhová sezóna 2022 v podání týmu Janík Motorsport by se dala rozdělit do tří částí. Tou nejzvučnější je bezpochyby druhý nejprestižnější šampionát vozů TCR, TCR Europe. Potom regionální šampionát stejné specifikace TCR Eastern Europe. A do třetice takzvaná Le Série složená ze čtyř vytrvalostních závodů.

Do své druhé sezóny TCR Europe nasadil tým, stejně jako do té první, dvě auta. Jen už se nejednalo o starší Hyundai i30N TCR, ale o zbrusu nové Hyundai Elantra N TCR. Jezdecké složení pro TCR Europe zůstalo i v tomto roce stejné. Jáchym Galáš znovu jako člen ACCR Czech Talent Teamu Autoklubu České republiky a juniorského programu Hyundai Motorsport a ambasador Hyundai Slovensko Maťo Homola.

Dva speciály Hyundai Elantra N TCR se týmu podařilo převzít až začátkem dubna, těsně před startem TCR Eastern Europe, jehož první víkend na Hungaroringu měl být také prvním testem nové techniky. Na maďarském okruhu, který je součástí kalendáře F1, byla týmu dopřána rozmanitá paleta podmínek. A hned mokrá kvalifikace naznačila, že nové vozy našim závodníkům padly do ruky. Jáchym zajel druhý, Maťo třetí nejrychlejší čas. V prvním závodě Jáchym po kontaktu od soupeřů skončil hned ve druhé zatáčce a Maťo dovezl svou Elantru na druhém místě. Do druhého závodu startovaly Elantry z devátého, respektive šestnáctého místa. Po skvělých stíhacích jízdách protnuly cílovou fotobuňku jako první a druhá. Maťo Homola byl ale potrestán penalizací deseti sekund za jeden z kontaktů během závodu, což ho odsunulo na šesté místo. Hlavní cíl, začít se sžívat s novou technikou, se ale podařilo splnit beze zbytku. Druhým, a zároveň posledním, testem bylo už ryze tréninkové kroužení na Slovakia Ringu, kde bylo více prostoru pro najíždění kilometrů a ladění nastavení.

Hned v první oficiální jízdě sezóny se Maťovi Homolovi podařilo zajet vůbec nejrychlejší kolo z celého dvacetičlenného pole. A i Jáchymův čas v Top 10 naznačoval velký potenciál. Ten naši závodníci potvrzovali i v dalších jízdách, kdy se časově dokázali držet kolem desátého místa. Maťo si ale bohužel v začátku sezóny hodně odkrojil ze své porce smůly a ze čtyř závodů tři nedokončil. A to vinou kontaktů s ostatními závodníky a nevyhnuly se mu bohužel ani technické problémy. Jáchymovi se podařilo v každém ze čtyř závodů bodovat a v průběžném pořadí se držel kolem pěkného desátého místa.

Nejvýraznější zápis do kronik TCR Europe udělal tým díky svým závodníkům bezpochyby při třetím závodním víkendu v belgickém Spa-Francorchamps. Maťo Homola sice v prvním závodě znovu zapsal DNF. Do druhého ale startoval díky kvalifikačnímu výsledku jako třetí a dokázal dojet na parádním druhém místě. A bezpochyby nejlepší víkend celé sezóny pečetil Jáchym Galáš. V prvním závodě dojel devátý. Do druhého startoval z pole position a stylem start cíl ho ovládl, což pro něho byl velmi speciální moment nejen z toho pohledu, že vyhrál svůj první závod v TCR Europe. Ve Spa totiž vyhrál svou první Velkou cenu Formule 1 Jáchymův idol Michael Schumacher.

Městský okruh Norisring, namotaný v ulicích Norimberku, konečně nadělil Maťovi všechny dokončené jízdy, a i solidní bodový příděl. Sedmatřicet bodů za páté místo v kvalifikaci a šesté, respektive deváté, v závodech, bylo pro slovenského závodníka po mnoha nedojetých závodech v první polovině sezóny slušnou náplastí. Jáchym si z Norimberku odvezl čtyřiadvacet bodů za jedenácté a osmé místo.

Velkou premiéru zažil tým a možná i celý šampionát TCR Europe za další dva měsíce na jiném německém okruhu. Nürburgring, ležící v pohoří Eifel, si pro všechny příchozí sice přichystal perfektně stálé počasí. Stálé ale v tomto případě znamenalo takovou mlhu, že by bylo obtížné jet po okruhu na koloběžce, natož pak v závodním autě. Výsledkem bylo, že se odjely jen volné tréninky a první závod. Jáchym ho dokončil na sedmém místě. Maťo dál odkrajoval ze svého koláče smůly, který měl na sezónu 2022 bohužel nachystaný opravdu řádný a zapsal další nedokončený závod. A to ještě netušil, že to pro něho bylo poslední svezení v roce 2022.

Po bláznivém víkendu na Nürburgringu si totiž poranil ruku a bylo jasné, že se už do své Elantry neposadí. Rozhodně ne v ostré závodní jízdě. A tak bylo potřeba vyřešit, kdo pro zbytek sezóny volnou sedačku obsadí. Pro závodní víkend na legendární italské Monze to byl majitel týmu Václav Janík, pro kterého se mělo jednat o vůbec první kilometry v Hyundai Elantra N TCR. I přes hodně rozmanité podmínky během jednotlivých jízd se Václav sžíval s autem i okruhem poměrně zdatně a jízdu od jízdy vylepšoval své umístění. V kvalifikaci dojel jedenadvacátý a přes dvacáté místo v prvním závodě se propracoval k devatenáctému místu v závodě druhém. Jáchym v italské katedrále rychlosti dosáhl na další perfektní výsledek. Kvalifikaci dokončil na třetím místě a v prvním závodě si ještě o jednu pozici polepšil. Druhý závod dojel po startu z osmého místa třináctý.

Finále TCR Europe přineslo jednak další střídání za volantem Maťovy Elantry, ale také možný boj Jáchyma Galáše o celkové páté místo v šampionátu. Do volné sedačky tentokrát usedl Maťův krajan Samuel Sládečka. A jeho čtrnácté místo ve druhém závodě bylo, vzhledem ke všem okolnostem, zajímavým výsledkem. Jáchymovi boj o TOP5 v celkovém pořadí TCR Europe 2022 bohužel nevyšel. Šesté a desáté místo znamenaly dvaatřicet bodů a celkové deváté místo v TCR Europe 2022. Maťo Homola, pro kterého se jednalo o sezónu hodnou vytěsnění z paměti, byl za celý rok klasifikován jako čtrnáctý.

Do regionálního šampionátu TCR Eastern Europe vstoupil tým se dvěma Hyundai i30N TCR a v jezdeckém složení Václav Janík, Petr Semerád. Václav, který měl v plánu jet sezónu v režimu race by race, nakonec mimo prvních dvou závodů na Hungaroringu bodoval v každé ze zbývajících jízd, čtyřikrát stanul na pódiu a posbíral celkem 106 bodů. To mu vyneslo čtvrté místo v celkové klasifikaci seriálu a druhé místo v kategorii Trophy pro vozy starší specifikace, a taky jednu z týmových trofejí na slavnostním večeru.

Ještě o něco lépe se vedlo Petru Semerádovi, který se na okruhy vrátil po delší době v rally, mimo jiné díky podpoře programu ESET RaceStar, který organizuje promotér seriálu Josef Křenek. Kromě jednoho bodoval Petr v každém závodě, osmkrát stanul na pódiu, jeden závod vyhrál, jednou si vyjel pole position a ve čtyřech závodech stanovil nejrychlejší kolo. Díky tomu bojoval až do posledních kol sezóny o titul. Nakonec skončil, i dílem velké smůly, těsně druhý. A Petrova sezónní bilance? Celkem pět trofejí za druhé místo v TCR Eastern Europe, za druhé místo v Mistrovství České republiky v cestovních vozech, za třetí místo v TCR Eastern Europe v kategorii Trophy a za první místo v rámci hodnocení juniorů. Jako druhý nejlepší junior navíc Petr bodoval napříč celým ESET Cupem v rámci jehož víkendů se, až na jednu výjimku, TCR Eastern Europe jelo.

Výše zmíněné úspěchy se samozřejmě podepsaly i na celkovém pořadí týmů. Hyundai Janík Motorsport se už před posledním závodem sezóny stal vítězem v hodnocení týmů jak v absolutním pořadí, tak i v kategorii Trophy. Následující zimní měsíce vyplní příprava na následující sezónu. A to jak na autech, tak hlavně příprava organizační. Děkujeme všem našim závodníkům za jejich výkony a také našim partnerům, bez kterých by se nic z výše popsaného nemohlo stát. Děkujeme!

Sdílet