Říjnové zasedání komise off-road

Ve čtvrtek 20. října 2022 proběhlo zasedání Komise Off-Road AČR, kdy byla projednána problematika probíhající sezony Autocrossu a Rallycrossu. Komise vzala na vědomí zprávy z Prezídia Autoklubu ČR, Výkonného výboru automobilového sportu Autoklubu ČR i Komise off-road FIA.

Rallycross: 16. října proběhl v Sedlčanské kotlině 8. ročník Rx Akademie, kterou pořádal Klub mládeže v AČR ve spolupráci s Komisí Off-Road AČR, kde pod dohledem instruktorů Pavla Koutného a Jaroslava Starého nasbíralo 13 účastníků první zkušenosti z rallycrossového sportu. Po skončení praktické části, její začátek se konal na velice blátivé trati, následoval pohovor s účastníky, jehož součástí byl i krátký test ve znalosti anglického jazyka. Vítězem celé akce se stal Jakub Behenský, druhé místo patří Janu Kolomazníkovi a bronzový věnec  si odvezl Matěj Tůma.

Autocross: byla ukončena sezóna, přičemž se nám opět podařilo zvítězit v Poháru národů, který je součástí FIA Mistrovství Evropy, na čemž velký podíl nese Petr Nikodém, který je nový Mistr v královské třídě SuperBuggy, po 15ti letech (naposledy to byl Petr Bartoš v roce 2007) vybojoval náš jezdec pro Českou republiku příčku nejvyšší v této třídě, blahopřejeme…

Proběhla rozsáhlá diskuze o návrzích na změnu řádů na další sezonu, přičemž již nyní se hovořilo o přípravě na školení pro nadcházející rok a budoucnosti sportu obecně.

Závěrem byly rozděleny úkoly ohledně „Vyhlášení Mistrovství ČR v Autocrossu a Rallycrossu“, které se uskuteční 12. listopadu 2022 od 17h00 v budově Autoklubu ČR. Pozvánka na tuto akci bude vyhlašovanému nebo pozvanému zaslána elektronicky.

Ve stejný den, tedy 20. října 2022 se od 16h00 také konala „Výroční konference Komise Off-Road“, kde proběhlo shrnutí sezony v obou disciplínách. Při této příležitosti je možnost diskuze na téma zlepšení a prostor pro vzájemnou komunikaci mezi všemi zúčastněnými (jezdci, pořadatelé, média, členové Komise, zástupci AČR, hosté atd.). Proběhla velice zajímavá diskuze o budoucnosti Rallycrossu, převážně juniorské třídy N1600 a také o sjednocení předpisů Zóny střední Evropy, jak sportovních, tak technických, kdy na základě několika podnětů byla stanovena schůzka na doladění těchto předpisů.

Na základě jednání byly z této Konference stanoveny úkoly Komise Off-Road AČR:

– Rx: spolupráce s hledáním nových tratí (Milovice)

– Rx: kalendář závodů kompletního MČR (+ČTHA+N1600)

– Rx: N1600 junior / stavba nových vozů

– Rx: uzavření Mistrovství ČR (nebodují zahraniční) = bude projednáno při tvorbě řádů

– Rx: technická komise/důslednější kontrola vozidel národních tříd dle tech.předpisů

– Rx: zlepšit media výstup / pouze 1x za rok v TV / rozhovory více jezdců / obsáhlejší reportáž

– Rx-CEZ: sjednocení sportovních a technických předpisů CEZ

– Rx-CEZ: Racedirektor + FIA tech.delegát

– Ax+Rx: pokračovat ve stoupající úrovni pořádání závodů

– Ax+Rx: obecná propagace sportu prostřednictvím Klubu mládeže

– Ax+Rx: zlepšení zdravotního zajištění a ASR při závodech

– Ax+(Rx?): jednotný systém přihlašování na závody včetně rezervace depa

Sdílet