Sobota přinesla dvě medaile

Předposlední den FIA Motorsport Games přinesl české výpravě hned dvě medaile! Vojtěch Štajf s Vladimírem Zelinkou po celou etapu bezpečně drželi stříbrnou pozici v Historic Cup, kterou potvrdili v závěrečné „Medal stage“ na okuhu Paul Ricard. Cesta za cenným kovem ale nebyla jednoduchá. V cíli pilot přiznal velkou krizovou situaci na jedné z rychlostních zkoušek, ta jen se štěstím neskončila nehodou. V servisu pak mechanici museli vyměnit poškozený zadní diferenciál. Český tým naštěstí vše zvládl a posádka si tak zaslouženě vystoupila na stupně vítězů pro stříbrné medaile.

Pořádně divoký závod se šťastným českým koncem, to byla vytrvalostní čtyřhodinová Karting Endurace. Tým ve složení Ondřej Kočka, Aleš Burger, Zdeněk Ošťádal a Soňa Ptáčková nezačal nejlépe. Hned v úvodu závodu dostal trest v podobě drive through a v první polovině závodu se tak držel především v druhé části první desítky. Povedené střídání jezdců pomohlo přeskočit tým Slovenska a necelé dvě hodiny před cílem už svítila Česká republika na páté pozici. Tým pokračoval ve stabilním výkonu, a když pár kol před koncem musela Velké Británie do boxů kvůli upadlému výfuku, došlo k posunu českých barev na třetí příčku. Zkušený tým OK Kart si tak odváží bronzové medaile.

Velké zklamání po dojezdu do cíle finálového závodu disciplíny esport jen těžko skrýval Martin Kadlečík. Nenápadný český jezdec prošel hladce kvalifikací a poté ovládl své čtvrtfinále i semifinále, kde sice dlouho jezdil na druhé pozici, ale v polovině závodu předjel vedoucího Španěla a závod suverénně opanoval. Do finále startoval z první řady, bohužel hned v první zatáčce došlo ke kolizi, po které Martin opustil trať a ztratil třináct pozic. Ze čtrnácté příčky zahájil neskutečnou stíhající jízdu, kterou se propracoval až na páté místo jen pár desetin za bramborové Australany. Páté místo je pro Martina Kadlečíka fenomenálním výsledkem, po průběhu závodu a vítězství ve čtvrtfinále i semifinále má ale umístění pro mladého jezdce pochopitelně hořkou pachuť.

Závod dnes skončil také pro Marca Zakouřila, který předváděl skvělý výkon ale čtvrtfinálová jízda mu nevyšla a ze soutěže vypadl. Za branami finále zůstal také jezdec Cross Car Adam Kotaška. V zítřejší poslední části závodu se představí už jen slalomáři Dušan Šurýn a Dagmar Kamas Bělíková, kteří v osmifinále hravě vyřadili Belgii a dále se utkají o postup do semifinále. Posledním aktivním účastníkem bude v neděli jezdec kartingu Jakub Kameník, který si dnes v rozjížďkách připsal dvakrát desáté místo a kromě třetí rozjížďky zítra absolvuje ještě finálový závod.

V neděli nám tedy letošní hry vyvrcholí. Česká republika nyní drží dva cenné kovy, zda se podaří ještě přidal další, to budeme vědět zítra v odpoledních hodinách.

Sdílet