Česká výprava na FIA Motorsport Games 2022

Ve středu 26. října 2022 odstartuje zahajovacím ceremoniálem druhý ročník FIA Motorsport Games s centrem na věhlasném francouzském okruhu Paul Ricard. Motorsportové olympiády se samozřejmě zúčastní také česká výprava, která obsadí hned sedm disciplín! Oproti posledním ročníku v italském Římě tak dochází k výraznému nárůstu českých účastníků. Kteří to budou?

V disciplíně rally bude mít Česká republika zastoupení v kategorii Historic Cup. S vozem Opel Kadett se představí Vojtěch Štajf, který v minulé sezóně zvítězil v rámci Kategorie 2 mistrovství Evropy historických vozidel. Jeho navigátorem bude Vladimír Zelinka, a vzhledem k úspěchům z předchozího roku nemá posádka jiné než medailové ambice. Rally v rámci FIA Motorsport Games je ale velmi specifická. Ze třinácti rychlostních zkoušek se 3 nejlepší posádky probojují do závěrečné The Medals Stage, v níž se budou rozdělovat medaile.

Navázat na stříbro z Říma Michaela Reicherta se bude snažit v disciplíně drift Marco Zakouřil. Devětadvacetiletý jezdec z Liberce představí ve Francii své BMW M2. Zastoupení bude mít Česká republika také v automobilovém slalomu. Podle regulí se této soutěže jednotných elektrických vozů účastní smíšená posádka. Jezdcem v naší dvojici bude několikanásobný mistr České republiky v autoslalomu Dominik Šurýn, jeho kolegyní pak zkušená slalomářka Dagmar Kamas Bělíková.

V disciplíně esport se představí Martin Kadlečík. Mladý okruhový jezdec se zkušenostmi z autokrosu bude pilotovat virtuální McLaren 720S GT3. Mimo okruh Paul Ricard se odehraje klání autokrosařů. Ti budou zápolit v rámci divize Cross Car a českým zástupcem bude čtyřiadvacetiletý Adam Kotaška, který se v letošním roce při mistrovství Evropy prezentoval třeba bronzem v lotyšské Bausce. Bez šance na medaili tak rozhodně není.

V disciplíně karting má Česká republika hned několik zástupců. Talentovaný Jakub Kameník bude svádět souboje v tvrdé konkurenci kategorie Sprint Junior. Jakuba čekají tři rozjížďky na 15 km a finálový třicetikilometrový závod. Zkušený tým OK Kart, který v minulosti absolvoval třeba i čtyřiadvacetihodinovku Le Mans, se postaví na start vytrvalostní Endurance ve složení Ondřej Kočka, Aleš Burger, Zdeněk Ošťádal a Soňa Ptáčková.

Autoklub České republiky bude vydávat každý soutěžní den tiskovou zprávu s výsledky českých reprezentantů. Čerstvé informace z centra dění se dozvíte kromě webu také na sociálních sítích Autoklubu ČR a Czech Motorsport.

Sdílet