Matyáš Chlum na startu italského šampionátu

V prvním říjnovém víkendu se odjel poslední podnik italského šampionátu Assoluti D’Italia Enduro. Tento seriál se skládá z devíti soutěžních dnů a místa konání jsou rozmístěny po celé Itálii od Milána až k Neapoli. Kvalita těchto soutěží je na úrovni EndoroGP a některé soutěže je i převyšují. Rovněž i obsazenost jezdeckého pole tohoto seriálu je na úrovni mistrovství světa enduro. Na startu těchto soutěží najdeme světovou špičku (Holcombe, Ruprecht, Verona, Salvini, Watson, Milner, Oldrati a spousta dalších endurových jmen). Tento závěrečný dvoudenní podnik patřil mezi ty těžší soutěže.

Pořadatel připravil trať o délce 54 km místním náročným terénem s třemi měřenými rychlostními zkouškami. První den jezdci absolvovali čtyři okruhy s dvanácti měřenými testy a druhý den okruhy tři s devíti testy. Trať soutěže vedla po místním pohoří. V této oblasti se již soutěže italského mistrovství jezdí. Jsou to klasické kamenité výjezdy a sjezdy. Jezdí se po úzkých horských pěšinách a po kamenitých cestách. Asfaltových cest bylo na této soutěži minimum. Obtížnost této soutěže se ztížila díky vydatnému dešti ze čtvrteční a páteční noci.Z kopců se valilo velké množství vody. Z tohoto důvodu musel pořadatel některé úseky na měřených rychlostních zkouškách předělat a nebo celé vypustit.

Start soutěže byl po oba dny o půl deváté a jezdce vítalo slunečné počasí. Soutěžit se začínalo na enduro testu, který měřil pět a půl kilometru a nejrychlejší ho jezdili okolo devíti minut. Po pár kilometrech přijeli na extrém test, který měřil jeden a půl km. Byl připraven v opuštěném lomu a příjezd na nejvyšší bod tohoto testu museli jezdci absolvovat kamenitým korytem kterým se valila voda. Nejrychlejší jezdci ho zajížděli pod tři minuty. Následovala časová kontrola, kde se najíždělo okolo sedmi minut. Po této ČK následoval cross test. Ten byl připraven na travnaté louce. Podklad tohoto testu byl po vydatných deštích silně promočen a s každým kolem se povrch testu měnil. Tvořily se hluboké blátivé koleje. Tento test se zajížděl pod čtyři minuty.

Český jezdec Matyáš Chlum (člen Dukly Praha a člen ACCR Czech Talent Teamu AČR) se s takto těžkou soutěží ještě nesetkal. Dle jeho slov patřila k jeho nejtěžším, které doposud absolvoval. Možnost startovat na tomto prestižním italském seriálu je nesmírná zkušenost pro každého mladého jezdce, který má vizi něčeho dosáhnout v tomto sportovním odvětví.

Cílem Matyáše bylo dostat se na této poslední soutěži do třicátého místa absolutně, což se mu podařilo. Skončil na 28. místě v absolutním pořadí a ve třídě Junior na místě šestém. Na některých zkouškách zajížděl časy okolo dvacátého místa v této velmi kvalitní konkurenci. Startoval na motocyklu značky Sherco 300 4t.

Sdílet