POHÁR NÁRODŮ V SAJDKÁRKROSU V KRAMOLÍNĚ OPANOVALI NIZOZEMCI

Vyvrcholením letošní sajdkárkrosové a quadové sezóny byl minulý víkend Pohár národů, který se poprvé v historii jel na české trati v Kramolíně u Nepomuku. Vítězství v kategorii sajdkárkrosu v rámci JAY PARTS Sidecarcross and Quadcross of Nations obhájili Nizozemci, a to i za přispění letošních mistrů světa Nizozemce Etienna Baxe startujícím s českým spolujezdcem Ondřejem Čermákem. Ve čtyřkolkách si po dvou letech neúčasti kvůli pandemii vzali zpět titul nejlepšího týmu jezdci USA.

Skvěle připravená trať přivítala v obou kategoriích rekordní účast 32 týmů z 18 zemí. Mezi 15 týmy sajdkárkrosařů patřili k favoritům Nizozemci, ale cestu za vítězstvím jim chtěli ztížit zejména týmy Velké Británie, Estonska a Belgie. V holandských barvách se představili i čerství mistři světa Nizozemec Etienne Bax s českým spolujezdcem Ondřejem Čermákem (pozn. posádka startuje v barvách země pilota posádky). Těm se v první závodní jízdě nepodařil start, a nakonec se dokázali pousnout z šestého místa na bronzový stupínek. Vedení se tak na úvod ujali vítězní Belgičané, následováni Brity. Nizozemci ovšem dokázali vyhrát další dvě jízdy (Hermans/de Veene a Bax/Čermák), a v součtu si připsali celkové vítězství v letošním JAY PARTS Sidecarcross&Quadcross of Nations před druhým týmem z Velké Británie a třetími Estonci.

„Byla to zase jiná zkušenost, bojovat v rámci týmu. I když, na trati je to vždy stejné – chceme vyhrát. První jízda nám příliš nevyšla, o to větší motivaci jsme měli do poslední závodní jízdy sezóny. Jako úřadující mistři světa jsme s Etiennem prostě chtěli zakončit sezónu vítězstvím, a to se podařilo. Doufám, že jsme českým fanouškům ukázali, jak se jezdí o tituly (smích),“ řekl v cíli Ondřej Čermák, první český mistr světa v sajdkákrosu v historii tohoto sportu.

Ani v kategorii quadů nebyla na trati nouze o dramatické souboje až do posledních metrů. Drama ovšem nepřipustili v boji o celkové vítězství jezdci USA Bryce Ford, Joel Hetrick a Chad Wienen. Pouze v úvodní jízdě odstavila technická závada Chada Wienena, jinak vždy skončili na prvním a druhém místě.

„Přijeli jsme si do Kramolína pro vítězství a až na jednu technickou závadu si myslím, že jsme ukázali, že jsme nejlepší na světě. Věřím, že naše vystoupení vyprovokuje evropské týmy, aby se nám příští rok snažili obhajobu ztížit, a už teď se těšíme, že nás čekají opět tvrdé ale korektní souboje jako letos,“ řekl v cíli manažeru týmu USA Harv Whipple.

„Bylo to pro nás neuvěřitelné vyvrcholení sezóny. Rekordní účast, fantastičtí diváci, počasí, český mistr světa, co víc jsme si mohli po dvou letech, kdy jsme nevěděli, co a jak bude, přát. Už nyní začínáme připravovat novou sezónu mistrovství světa. Máme přísliby nových tratí v dalších zemích Evropy, popularita se díky streamům i televizním přenosům zvyšuje, a to zase přivádí nové závodníky i partnery. Věřím, že po této fantastické sezóně nás čeká ještě lepší a dramatičtější sezóna 2023,“ okomentoval závěrečný závod sezóny Martin Beňa, promotér FIA WSC.

Celkové výsledky – JAY PARTS Sidecarcross and Quadcross of Nations

SIDECARCROSS

1/ Nizozemsko, 2/ Velká Británie, 3/ Estonsko, 4/ Belgie, 5/ Lotyšsko, 6/ Francie, 7/ Švýcarsko, 8/ Česká republika, 9/ Německo, 10/ Rakousko, 11/ Irsko, 12/ Litva, 13/ Česká republika “B”, 14/ Itálie, 15/ Dánsko

QUADCROSS

1/ USA, 2/ Ireland, 3/ France, 4/ Italy,5/ Netherlands, 6/ Belgium, 7/ Norway, 8/ Great Britain, 9/ Latvia,10/ Czech Republic, 11/ Czech Republic B, 12/ Estonia, 13/ Poland,14/ Germany, 15/ Denmark

Sdílet