Samohýl Škoda Team až na 3-Städte Rallye

Kdo hledá v seznamu přihlášených posádek na Rally Pačejov Adama Březíka s Ondřejem Krajčou, hledá marně. Po dvou prvenstvích na sprintech ve Vyškově a v Olomouci dává posádka Samohýl ŠKODA Teamu prioritu závěrečnému startu na Vsetíně na konci října. A v rámci získávání zkušeností také účasti až na osmém podniku českého šampionátu, kterým bude česko-německá 3-Städte Rallye v termínu 13. – 15. října 2022.

Důvod chybějící přihlášky na Pačejov je jednoduchý. Seriál MČR je v podstatě rozhodnutý a čtvrtou příčku máme jistou. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli preferovat až start na osmém závodě českého šampionátu – německé 3-Städte Rallye. A na začátku listopadu bychom s týmem rádi okusili i šotolinu, v úvahu připadá další start v Německu na Lausitz Rallye. Budeme tak sbírat zkušenosti nejen na nových tratích, ale hlavně na nezpevněném povrchu,“ vysvětluje Adam Březík.

Program Samohýl ŠKODA Teamu byl po Barumce docela nahuštěný. Už další víkend se představil na Rally Vyškov, o čtrnáct dní později v podhůří Jeseníků na Rally Morava.

Na Vyškovsku vše probíhalo v úvodní sekci „podle plánu“. Adam Březík si za pomoci diktátu Ondry Krajčy budoval mírný náskok. Bohužel nečekanou komplikaci přinesla poslední dopolední zkouška Podivická. Při výjezdu z divácky nejnavštěvovanější šotolinové pasáže Adam zachytil o balík a kromě časové ztráty poškodil i svou fabii. Štěstí však bylo na jeho straně, neboť po „erzetě“ následovala zastávka v servisu, kde mechanici dali vůz do pořádku.

Chtěl jsem to dát trochu víc bokem pro diváky a auto mi nezatočilo, jak jsem potřeboval. Tak jsem ještě dotáhl volant a najednou se to chytlo. Výsledkem byl náraz do balíku. A ve Vyškově jsou balíky opravdu tvrdé, bylo to jako náraz do zdi. Obrovské poděkování patří mechanikům, protože bez nich bychom dál nejeli,“ popsal nepříjemný moment Adam Březík.

Tím modrá fabia ztratila i vedení, ale rychlé časy Adama s Ondřejem ji po druhém průjezdu RZ Ivanovická Brána opět vrátily do vedení. O prvním vyškovském triumfu Březíka s Krajčou rozhodlo v cíli osm a půl sekundy.

V Olomouci, kde bylo nové centrum Rally Morava, byla převaha posádky Samohýl ŠKODA Teamu výraznější. Zvítězili na všech rychlostních zkouškách a do cíle přijeli s téměř minutovým náskokem před hlavním konkurentem Vojtou Štajfem.

„Jeli jsme si svoje tempo, bez zbytečného rizika. Morava byla mnohem náročnější než Vyškov, rozdíly v časech tak byly mnohem větší. Zejména RZ Jívová byla opravdu těžkou zkouškou. I proto jsem si tam v druhém průjezdu dal nějaký osobní cíl, o kolik se chci zlepšit, což se podařilo. Tím také náš náskok v cíli narostl až k minutě,“ popsal lukovský jezdec.

Po maximálním bodovém zisku z Rally Vyškov a Rally Morava a při faktu, že se posledního závodu ve Vsetíně kvůli termínové kolizi nezúčastní Vojtěch Štajf, je matematika jasná. K prvenství v letošní Autoklub Poháru 2+ potřebují Adam s Ondřejem minimálně šest bodů. Pokud tedy celou soutěž zdárně pokoří, radost jim zajistí umístění v desítce.

„Na Rally Vsetín budeme obhajovat prvenství a určitě nás nečeká nic jednoduchého. Rád bych tam potvrdil naši současnou rychlost, na druhou stranu prioritou bude celkové prvenství v Poháru 2+. Toto vše si budu muset srovnat v hlavě. Určitě nepůjdu v případném souboji o vítězství v soutěži do přehnaného rizika, abychom neztratili dobře rozjetý šampionát,“ přemítá Adam Březík.

Průběžný stav Autoklub Pohár 2+ (6/7, po Rally Morava, zápočet pět nejlepších výsledků):

  1. Štajf 120, 2. Březík 114, 3. Vlček 87, 4. Horák 59, 5. Kopáček a Cais 49.

Sdílet