KRAMOLÍN POPRVÉ V HISTORII PŘIVÍTÁ POHÁR NÁRODŮ V SAJDKÁRKROSU A ČTYŘKOLKÁCH

Na legendární a oblíbené trati v Kramolíně u Nepomuku se o víkendu 24. a 25. září pojede tradiční Pohár národů v sajdkárkrosu. Sidecarcross & Quadcross of European Nations slibuje rekordní účast celkem 32 týmů z 18 zemí a v obou kategoriích se čeští fanoušci mohou těšit i na dva domácí týmy v každé disciplíně. 

Na atraktivní trati s rychlými skoky a sjezdy se očekávají napínavé souboje v obou kategoriích. Do poháru národů v sajdkárkrosu je přihlášeno 15 týmů a hlavní pozornost se bude upínat na Nizozemce, kteří obhajují titul z francouzského Dardon Gueugnon z roku 2021. V quadech se na start postaví celkem 17 týmů a očekává se, že titul si budou chtít vzít zpět jezdci USA, kteří vybojovali hattrick v letech 2017-2019, ale kvůli pandemii se závodu v roce 2021 nezúčastnili a ten tak loni získali Irové.

Česká republika bude mít v obou disciplínách dva týmy. „Naší ambicí je samozřejmě být co nejvýše, mezinárodní konkurence je opravdu náročná. Oba naše týmy jsou vyrovnaně, proto bychom nejlépe skončili hned za sebou. A pokud to bude lépe než do loňského osmého místa, budeme spokojeni,“ uvedl Zdeněk Poláček, reprezentant ve čtyřkolkách. „Bude hodně záležet na více faktorech, trať v Kramolíně je specifická a našim jezdcům by měla sedět. Pokud se umístíme do první pětky, budu spokojen,“ zhodnotil ambice českých sajdkárkrosařů Přemysl Hájek, předseda Komise motokrosu Autoklubu ČR.

Jak zmínil Přemysl Hájek, trať v Kramolíně by měla českým jezdcům vyhovovat více, že například písečné povrchy v Nizozemsku. „Ale hlavně, bude to ohromný zážitek pro diváky. O víkendu by mělo být příznivé počasí a trať bude opravdu ďábelsky rychlá. Takže k vidění budou podél lesa patnácti dvacetimetrové skoky úplně na hranu, skutečně adrenalinová pecka,“ pozval Přemysl Hájek příznivce.

„Když jsme se v roce 2019 stali promotéry mistrovství světa, přišla pandemie. O to jsme raději a je pro nás ctí, že jsme dokázali loni a letos postavit šampionát na takovou úroveň, že nám FIM Europe svěřila i organizaci této prestižní akce, jakou je Pohár národů, vlastně týmové mistrovství Evropy,“ konstatoval Martin Beňa, promotér FIM WSC a dodal: „Diváci se mají tentokrát skutečně na co těšit. Dramatické souboje na trati, boj do posledních metrů, ale také světelná show při večerním představení týmů, party s bohatým programem, včetně ohňostroje. Připravili jsme doufám důstojné rozloučení s letošní sezónou a budeme rádi, když u toho budou čeští fanoušci s námi, a společně si to užijeme. Hlavním tahákem je zejména účast týmu USA ve čtyřkolkách.“

Dnešní tiskové konference se účastnili také favorité v quadech – americký národní tým

Každý z týmů vyšle do Sidecarcross & Quadcross  of Nations v každé kategorii do bojů na trať tři posádky. Ty absolvují v sobotu kvalifikaci a v neděli vždy dva závody celkem ve třech jízdách tak, aby se mezi sebou utkaly všechny posádky. Na diváky tak čeká v neděli bohatý závodní program o 6 závodních jízdách (3 sajdkárkros + 3 quad). „To se jen tak opravdu nevidí, bude to závod za závodem, tolik startů světové špičky v jednom víkendu, přijeďte si to užít,“ připojil se k pozvání diváků také Ondřej Čermák, novopečený mistr světa v sajdkárkrosu a vůbec první Čech, který získal titul světového šampiona.

Díky novému titulárnímu sponzorovi rakouské společnosti JAY PARTS je rovněž zajištěn živý přenos do celého světa.

Přímý přenos závodního víkendu najdete na kanálu WSC Sidecross Championship: https://page.inplayer.com/fimsidecarcross/

 

Sdílet