Spolupráce mezi Autoklubem ČR a Vojenským historickým ústavem

Tradici Tankových dnů konaných vždy v posledním víkendu v srpnu přerušil na dva roky covid, letos se návštěvníci Vojenského technického muzea v Lešanech, které patří pod Vojenský historický ústav Praha, hodně těšili na zajímavou podívanou. Tankového dnu se za Autoklub ČR zúčastnil viceprezident pro zájmovou činnost František Čečil, který předal řediteli Vojenského historického ústavu Aleši Knížkovi a řediteli muzejního odboru Michalu Burianovi dvě dobové uniformy ruského legionáře pana Borna z Třemošné u Plzně. Dar byl přijat s díky a s příslibem další vzájemné spolupráce mezi Autoklubem ČR a Vojenským historickým ústavem Praha.

Připravený program byl opravdu bohatý, ale počasí bylo proti, a tak se neuskutečnily přelety bojového vrtulníku Mi-24 a také historického letounu JAK-11. Přesto se mnoho tisíc diváků mohlo potěšit historickou i soudobou vojenskou technikou při jejím defilé na cvičné ploše muzea. Z bohatých sbírek muzea byly předvedeny například české předválečné tanky firem Praga a Škoda, americké pancéře M4 Sherman a M36 Jackson, německý Hetzer a polopás HKL. Z poválečného období byl předveden ruský tank T-34 a samohybný kanon SU-76, americký tank M48 Patton, různé typy vojenských kolových vozidel a jako vrchol byl předveden tank T-72M4CZ, který je v současné výzbroji naší armády.

Diváci zhlédli také ukázku boje o Falaiskou kapsu, který byl vybojován v srpnu 1944 ve Francii mezi americkou armádou a obklíčenými německými jednotkami, které zde utrpěly téměř fatální porážku. Program na cvičné ploše ukončila přehlídka druhoválečné techniky US Army, kde byla předvedena obrněná i kolová vozidla – např. tank M4 Sherman, polopás Halftrack M2 a M3, automobily Dodge a Willys, vyprošťovák tanků Ward La France a těžký tahač Diamond T981.

Součástí programu Tankového dne byly i statické ukázky a tábory military klubů. Diváci mohli obdivovat i stálé a velmi nápadité expozice muzea.

Foto: Natálie Poděbradská

 

Sdílet