Roman Staněk do hlavního závodu Formule 3 v Nizozemsku vystartuje z druhé řady

V páteční kvalifikaci Formule 3 na okruhu Zandvoort český pilot Roman Staněk bojoval o pole position do nedělního hlavního závodu. Před posledními pokusy se Staněk držel na třetím místě za vedoucím týmovým kolegou Zanem Malonem a Staňkovým rivalem v boji o titul Victorem Martinsem. Svůj poslední měřený pokus ale nedokončil. Byly totiž vyvěšeny červené vlajky, které byly způsobeny Williamem Alatalem z týmu Jenzer Motorsport. Ten nezvládl nájezd do druhé zatáčky a skončil v bariéře. Těsně před vyvěšením červených vlajek se před českého pilota, jenž hájí barvy italské stáje Trident, stihnul dostat Jak Crawford z týmu PREMA. Staněk tak skončil čtvrtý se ztrátou 0,445 vteřiny na vítězného Zena Maloneho z Barbadosu.

Letos se jedná již o třetí kvalifikaci, ve které Staněk nemohl dokončit svoje poslední kvalifikační kolo. Nejprve v Rakousku na Red Bull Ringu, kdy byla 2 minuty před koncem kvalifikace vyvěšena červená vlajka kvůli odstavené formuli Zdeňka Chovance z české stáje Charouz Racing System. A poté před týdnem, kdy za první zatáčkou v belgickém Spa odstavil svoji formuli průběžný lídr šampionátu Formule 3 Isack Hadjar.

Do sobotního sprintu, kde se otáčí pořadí prvních dvanácti pilotů z kvalifikace, Roman Staněk odstartuje z 9. místa. Sprintový závod je na programu zítra v 10:25. Do hlavního závodu, kde se jede o více bodů, už se startuje podle výsledků kvalifikace a ten je naplánován na neděli 8:45. (Sledovat lze oba na Sport 1)

Romanův komentář ke kvalifikaci: „V posledním pokusu jsem byl do osmé zatáčky stejně rychlý jako Maloney a potom byla prostě červená vlajka. Nic se s tím nedá udělat. Kdybych dokončil to kolo, věřím, že by to bylo nejhůř druhé nebo třetí místo, ale i tak si myslím, že v kvalifikaci je čtvrté místo vlastně super. Obě startovací pozice jsou dobré na sbírání bodů, takže musím dát hlavu dolů a udělat co nejlepší závody.“

Sdílet