Motokrosař Vítězslav Marek obhájil vicemistra světa!

Stejně jako v loňském roce, i letos se Vítězslav Marek umístil na druhém místě v mistrovství světa juniorů, kategorie 85cc. Ve druhé jízdě přitom vedl ještě jeden a půl kola před koncem, vítězství zhatil pád. Přesto Víťa Marek odjížděl z finského Vantaa spokojen. Tyto závody znamenaly pro čtrnáctiletého českého jezdce definitivní rozloučení s pětaosmdesátkami, příští rok už bude startovat výhradně ve stopětadvacítkové kubatuře.

V první rozjížďce se Marek probojoval na konečné druhé místo ze středu pole po startu. Na vítězného Nizozemce Doensena ztratil necelých šestnáct sekund. Druhá rozjížďka přinesla ještě větší drama, českých jezdec s nizozemským rivalem tahal za delší konec, když se během závodu probojoval do čela a na prvním místě jezdil čtyři kola. Ale kolo a půl před cílem bohužel přišel pád, Víťa tak dojel na druhém místě více než půl minuty za Doensenem. Prohodil si s ním tak umístění v letošním mistrovství Evropy, které se jelo v rámci motokrosového víkendu MXGP v Lokti.

„Škoda, vypadalo to nadějně, ale i druhé místo bereme jako úspěch. Jelo se v opravdu nejsilnější konkurenci, se mnou tam byla řada čtrnáctiletých jezdců, kteří stejně jako já končí v 85cc. Já už jsem ve stopětadvacítkách prakticky letos, do slabší kubatury to pro mě je takové odskočení. Chci moc poděkovat rodině a všem partnerům, kteří mě podporují. Jsem moc rád, že jsem členem programu nadějí motorsportu ACCR Czech Talent Team, znamená to pro mě hodně,“ uvedl Vítězslav Marek.

Ve Finsku startoval v kategorii 125cc český reprezentant Julius Mikula, obsadil celkové páté místo. Vzhledem k tomu, že v kategorii 65cc se ve vysoké mezinárodní konkurenci nekvalifikovali do finále Jan Veselý, ani Hugo Brandt, počítaly se výsledky pouze ze dvou kategorií. V pořadí národů na mistrovství světa juniorských družstev tak České republice patří desáté místo.

 

Sdílet