Do motorkářského nebe odešel Jiří Mrkývka nejstarší

V neděli 14. srpna 2022, jen několik dní po 71. narozeninách, odešel motocyklový závodník Jiří Mrkývka nejstarší po krátké a těžké nemoci do motorkářského nebe.

Jiří Mrkývka, přezdívaný jako „starej Mrkva“ se narodil 24. července 1951 v Brně. K závodění v jedné stopě měl blízko už od narození. Pro jeho otce Leoše bylo závodění na kole celým životem, osudovým se mu stal závod v roce 1951, kdy po pádu tragicky zemřel.

Jiří se nejprve také pustil do kariéry na kole, poté však vyhrála láska k motorům. Jeho kariéra byla krátká, avšak velmi úspěšná. První sezónu na silničních motocyklech odjel v roce 1972 v Přeboru ČR B. Do československého šampionátu zasáhl v roce 1974 na motocyklu ČZ ve třídě do 250 ccm. V první sezóně se umístil na celkovém 23. pozici. Zlom přišel v roce 1977, kdy do závodů nastoupil jako soukromník na motocyklu Yamaha a byl největším soupeřem pro tovární duo Bohumil Staša a Peter Baláž na Jawách. Po sezóně skončil na třetím bronzovém místě. Následující sezónu si o místo polepšil.

Jeho kariéru ukončil závod v Těrlicku v roce 1981, kdy havaroval po souboji se švýcarským reprezentantem Neddym Crottou. Z pádu si odnesl zlomeninu levé stehenní kosti a poranění páteře. Nespočet hodin v nemocnicích a patnáct operací nohy znamenalo konec kariéry.

Jméno Jiří Mrkývka můžeme na závodních okruzích vidět neustále. K závodům přivedl i svého syna Jiřího, který psal historii českých superbikových závodů. Dodnes je se svými 135 starty v seriálu WSBK druhým nejzkušenějším jezdcem pocházejícím z české kotliny. V závodění pokračuje i vnuk Jiří, který má zkušenosti z ME Moto2 nebo loňského MS Supersportů v Mostě, kde závodil na divokou kartu.

Celé rodině a všem pozůstalým vyjadřujeme upřímnou soustrast.

Sdílet