V Panningenu se konal festival historických užitných vozidel

Jednačtyřicátý ročník Internationaal Historisch Festivalu se konal ve dnech 30.-31. 7 .2022 poblíž poklidného holandského městečka Panningen, které se nachází na severu nizozemské provincie Limburg.

Po dvouleté přestávce způsobené covidem se letos opět uskutečnila největší akce pro historická užitková vozidla v Evropě. Jenom traktorů bylo vystaveno a předváděno přes 800 a stabilních motorů téměř 500. Nejstarším exponátem byl stabilní motor anglické výroby z roku 1901. Byly vystaveny celé kolekce traktorů Lanz Buldog, John Deere a řady dalších značek, včetně českých Zetorů. V několika sektorech výstavní plochy byly stroje předváděny při práci nebo při různých soutěžích – úpravy terénu, zemní práce, orba, soutěž v tahu. Kromě traktorů a stabilních motorů byly k vidění i nákladní automobily, různé zemědělské nářadí a velkou pozornost vzbuzovala rozsáhlá skupina obytných maringotek, které vytvářely svojí vlastní úžasnou expozici.

Nizozemci se pochlubili i předváděním tří párů holandských chladnokrevníků, což je poměrně mladé plemeno těžkých tažných koní.

Pořadatelem festivalu je holandská federace pro historickou zemědělskou techniku.

Pořadatel by zcela jistě přivítal i české účastníky, ale veteránisté z Čech a Moravy se zatím této významné akce nezúčastnili pro velkou vzdálenost a obtížnost dopravy výstavních exponátů.

V příštím roce by se měl festival konat 29. a 30. července.

Sdílet