Čeští plochodrážní junioři jsou vicemistry světa

Skvělou noční bitvu korunovanou ziskem stříbrných medailí svedli v dánském Vojens čeští plochodrážní junioři v závodě Speedway of Nations 2, což je současný název závodu mistrovství světa juniorských družstev.

O historicky nejlepší výsledek v této kategorii se postarali Jan Kvěch a Petr Chlupáč. V roli rezervního jezdce působil šestnáctiletý Matouš Kameník. Naši jezdci, v závodě, který se jezdí jako klání dvojic a každý tým se v základní části utká se všemi svými soupeři, začali skvěle sérií tří vítězství. Postupně porazili domácí Dánsko a následně bez ztráty bodu Švédsko a Austrálii. Teprve ve čtvrté sérii naše jezdce dokázali porazit obhájci osmi titulů v řadě Poláci. Stalo se tak v jízdě, kdy nejlepší z našich Jan Kvěch měl po kontaktu se soupeřem pád. Vzhledem k tomu, že to bylo po kontaktu několika jezdců hned v první zatáčce, podle pravidel rozhodčí vrátil na start všechny jezdce. Ještě v této sérii se naši potkali s Lotyšskem a také tento tým nás porazil. V závěrečné sérii jízd však v poslední jízdě závodu naši junioři porazili Brity a v nesmírně vyrovnané klasifikaci obsadili po základní části druhé místo za Polskem, před Velkou Británií a Lotyšskem, týmy se stejným počtem bodů, ale Britové lepší vzájemný souboj.

V následném vyvrcholení závodu se nejprve druhý a třetí tým utkali o to, kdo vyzve vítěze základní části v boji o titul. Naši i podruhé za sebou britskou dvojici porazili a šli do boje o zlato. V něm skoro tři kola drželi pozice zaručující jim titul, ve třetím kole si však únava ze skutečnosti, že náš tým absolvoval poslední tři jízdy jednu za druhou, vybrala tvrdou daň. Díky křeči v ruce Petra Chlupáče se Poláci dostali do vedení a to uhájili.

Poláci tak vybojovali deváté zlato bez přerušení, naposledy nebyli mistry světa v roce 2013 u nás v Pardubicích. Naopak naše reprezentace tehdy slavila poslední medaili – bronzovou. Páteční výsledek z Vojens vše změnil!

Sdílet