Plochodrážní juniorské ME do 250 ccm o víkendu v Liberci!

 Plochodrážní mládež opět míří do České republiky. Víkendové dny 9. a 10. července 2022 budou patřit mladým jezdcům sedlajícím takzvané „dvěstěpadesátky.“ V Liberci se uskuteční během dvou dnů tři závody, které určí historicky prvního mistra Evropy v této kategorii.

Závody juniorů na motocyklech do 250ccm se poprvé jako oficiální závod mezinárodní motocyklové federace konal v roce 2010 ve Slaném. Postupem doby se tyto závody staly závody o titul mistra světa a v letošním roce se uskuteční jako závody Speedway Grand Prix 3 ve Wroclawi, který určí nového mistra světa. Pojďme však od historie nejlepších jezdců světa, kterým v prvních dvou letech vládl náš Eduard Krčmář, a přibližme si boje o primát nejlepšího jezdce Evropy.

Boje jezdců primát nejlepšího jezdce starého kontinentu ve věku od 13 do 16 let, kterým je tato kategorie určena, začaly v roce 2016. Závody se uskutečnily jako evropský pohár a mimochodem dvakrát se tento titul uděloval na našem území, a to v Plzni a Divišově. Za uplynulých šest let se uskutečnilo celkem pět ročníků, když se v roce 2020 vzhledem k problémům s covidovou pandemií byly závody ve švédském Västerviku zrušeny. V letošním roce bude za vítězství premiérově udělen titul mistra Evropy.
Pro naše jezdce byl nejúspěšnější rok 2017, kdy na západě Čech obsadil Jan Kvěch druhé místo a spolu s ním se v závěrečném závodě soutěže představili Filip Šifalda (8. místo) a Petr Chlupáč (9. místo). V Divišově o dva roky později byl účastníkem finále Milan Dobiáš, který však vytěžil svoji účast z toho, že pořadatel má právo startu svého jezdce v závěrečném závodě, a obsadil 14. místo. Jinak tomu už bylo v loňském roce. Semifinálové výsledky v Toruni vynesly finálovou účast trojici našich jezdců. Vojtěch Šachl v něm obsadil osmé místo, Adam Bednář dvanácté a Jaroslav Vaníček třinácté. Prvně dva jmenovaní dostávají letos šanci si účast zopakovat. Třetím do party bude v českém týmu Jan Hlačina.

O titul mistra Evropy se uchází 32 jezdců z třinácti zemí. Ti jsou v sobotu rozděleni do dvou semifinálových závodů, ze kterých si vždy osm nejlepších vybojuje postup do nedělního finále. Vzhledem ke kvalitě českých jezdců pevně věříme, že nebudeme potřebovat využít pravidlo o účasti domácího jezdce ve finále na úkor posledního postupujícího z druhého semifinále.

V Liberci se uskuteční velký plochodrážní svátek a všichni jsou přesvědčeni, že stadion ve Starých Pavlovicích je připraven na skvělou podívanou.

Sdílet