ZÁVODY V BLANSKÉ KOTLINĚ NA ŠPIČKOVÉ ÚROVNI

Evropské závody v kategoriích EMX 65 a EMX85 doplněné o boje mezi domácí juniorskou elitou ve třídách do 50ccm a spojených kategorií MX2 a 125ccm 2T bavily diváky v jihočeské Kaplici po celý závodní víkend.

Pořadatelé i letos prokázali svou skvělou připravenost pro pořádání významných podniků motokrosových závodů, a i přes vydatné deště, které v pátek nad Blanskou kotlinou udeřily a trať totálně vymlely, dokázali závodiště znovu připravit a pomohli tak velkou měrou k vysoké úrovni celého podniku.

EMX65

V kategorii do 65 ccm zvítězil v první jízdě finský rychlík na stroji GasGas Eeka Laaksonen před Teunisem Spijkermanem z Holandska a nám z MMČR dobře známým slovenským reprezentantem Maximem Zimmermannem. Čtvrtý byl Dán Thoriues Bertram a pátý Van Zoest Chanto. Ve druhé jízdě zvítězil Thorius Bertram těsně před Laaksonenem a Zimmermannem. Čtvrtý byl Spijkerman a pátý další Fin Keskikallio Mauno.

Celkové výsledky:

  1. Eeka Laksonen – 47 bodů
  2. Thorius Bertram – 43 bodů
  3. Maxim Zimmermann – 40 bodů
  4. Teunis Spijkerman – 40 bodů
  5. Mauno Keskikallio – 28 bodů

EMX85

Třída do 85ccm měla ve startovní listině jedno překvapivé jméno. Loňského vicemistra světa a mistra Evropy této kategorie českého reprezentanta Víťu Marka, který se na závody přihlásil na poslední chvíli a na motocykl kubatury do 85 ccm usedl téměř po tři čtvrtě roce, navíc startoval i v závodech MMČR třídy do 125 ccm 2T a zažil tak pekelný víkend. V prvním závodě zvítězil Holanďan Dean Gregoire těsně před Víťou Markem, který měl horší start do závodu. Třetí dojel Gyan Doensem z Holandska, čtvrtý Švéd Freddie Bartlett a pátý Ian Ampoorter z Belgie. Ve druhé rozjížďce si Holanďané prohodili pořadí a zvítězil Gyan Doensem a Dean Gregoire dojel třetí, mezi tyto jezdce se opět vklínil náš Víťa Marek. Čtvrtý byl Maxime Lucas a pátý Švéd Bartlett.

Celkové výsledky:

  1. Gyan Doensem – 45 bodů
  2. Dean Gregoire – 45 bodů
  3. Vítězslav Marek – 44 bodů
  4. Freddie Bartlett – 34 bodů
  5. Maxime Lucas – 31 bodů

50 ccm

Úvodní rozjížďku nejmenších jezdců ovládl s číslem 137 Matej Masár ze Slovenska před Vojtěchem Zendulkou, který v těsném souboji předčil Davida Podešvu. Čtvrtý dojel Elias Eder a pátý Benedikt Svoboda. Ve druhé rozjížďce svou rychlost ukázal Rakušan Elias Eder startující za Motosport Chýnov, který zvítězil před druhým Davidem Podešvou a třetím Vojtěchem Zendulkou. Čtvrtý byl Němec Oskar Walter a pátý vítěz první rozjížďky Matej Masár.

Celkové výsledky:

  1. Elias Eder – 43 bodů
  2. David Podešva – 42 bodů
  3. Vojtěch Zendulka – 42 bodů
  4. Matej Masár – 41 bodů
  5. Oskar Walter – 31 bodů

125ccm 2T

První jízdu ovlivnil hromadný pád v první zatáčce, jízdu tak s obrovským náskokem vyhrál Julius Mikula před Víťou Markem. Třetí Jürgen Lehner, čtvrtý Jiří Klejšmíd a pátý Ladislav Eliáš. Ve druhé rozjížďce přemožitele opět nenašel s číslem 451 jedoucí Julius Mikula před Víťou Markem. Bronzovou pozici vyjezdil Láďa Eliáš, čtvrtou příčku obsadil Jiří Klejšmíd a pátý byl Polák Seweryn Gazda,

Celkové výsledky:

  1. Julius Mikula – 50 bodů
  2. Vítězslav Marek – 44 bodů
  3. Ladislav Eliáš – 36 bodů
  4. Jiří Klejšmíd – 36 bodů
  5. Jürgen Lehner – 31 bodů

MX2

Kvalifikaci třídy MX ovládl trochu překvapivě Slovák Jaroslav Katriňák sedlající motocykl KTM. Svou rychlou jízdu následně dokázal potvrdit i v úvodní rozjížďce a získal plný počet bodů za vítězství před Tomášem Pikartem. Třetí dojel Adam Máj, čtvrtý byl Daniel Mandys a pátý Florian Dieminger. Druhé rozjížďce vládl Tomáš Pikart, který o více jak dvě vteřiny zvítězil před Danielem Mandysem. Třetí dojel Jaroslav Katriňák, čtvrtý byl Adam Máj a pátý Luděk Černý.

Celkové výsledky:

  1. Tomáš Pikart – 47 bodů
  2. Jaroslav Katriňák – 45 bodů
  3. Daniel Mandys – 40 bodů
  4. Adam Máj – 38 bodů
  5. Luděk Černý – 31 bodů

Děkujeme všem co se na organizace závodů podíleli, znovu jsme ukázali, že umíme v České republice uspořádat závody na vysoké úrovni i pro evropskou špičku nadějných motokrosařů.

MMČR juniorů tentokráte již i s kategorií žen pokračuje 5. července v Rudníku.

 

Sdílet