Čtveřici jezdců s podporou autoklubu se na Red Bull Ringu dařilo

Během druhého závodního víkendu sezony ESET Cupu a TCR Eastern Europe figurovali ve startovním poli čtyři jezdci podporovaní Autoklubem České republiky. Že si podporu zaslouží, prokázali všichni. Z Red Bull Ringu si totiž každý z nich odvezl pohár.

Vojtěch Birgus, Martin Kadlečík, Petr Semerád a Jiří Zbožínek. Každý závodí v jiné sérii a na trati si počínají více než skvěle – navzdory tomu, že někteří z nich se s velkými vozy na velkých okruzích teprve seznamují.

Vojtěch Birgus nastoupil na Red Bull Ringu s monopostem formule 4 týmu JMT Racing. Z motokár do monopostu se přesunul v roce 2020 a sezonu 2021 zakončil v Brně v ESET Cupu. Novou sezonu pak zahájil až na Red Bull Ringu a rovnou vyhrál první závod, byť po časové penalizaci Tommase Lovatiho. Původně to pro ně mohl být velmi vyrovnaný souboj, bohužel závod se pro Birguse nevyvíjel podle představ. „Hodně jsem se zasekl za rychlejšími vozy a někteří jezdci s nimi jezdí pomaleji, takže bylo velmi obtížné je předjet. Ale trať se mi velmi líbí, jak se jede pořád do kopce a z kopce, je zábavné formuli řídit,“ popisoval Birgus své první zkušenosti na Red Bull Ringu. V druhém závodě dojel těsně za Lovatim a získal druhé místo. Z Rakouska si tak odvezl dvě trofeje včetně té vítězné.

I Martin Kadlečík prožíval těsné souboje. Letošní debutant v Twingo Cupu sice neřídí to nejrychlejší auto v ESET Cupu, ale co se týče vyrovnanosti startovního pole a nutnosti přemýšlet o každém předjížděcím manévru, v tom patří Twingo Cup k absolutnímu vrcholu. „Je to pro mě nová zkušenost. Jel jsem hodně takticky, snažil jsem se zpočátku vyhýbat velkým soubojům, abych moc neztrácel. Myslím, že se to vyplatilo,“ uvedl Kadlečík po prvním závodě, v němž dojel na čtvrtém místě pouhých 0,862 sekundy za vítězem. V rámci klasifikace juniorů bral třetí místo. Twingo Cup má v plánu jet s týmem Sim Racing Series celou sezonu, předchozích jedenáct strávil v prostředí autokrosu, kde sbíral republikové tituly i tituly mistra střední Evropy.

V sérii TCR Eastern Europe působí Petr Semerád, který svůj okruhový i rallyeový talent prokazuje dlouhodobě. S vozem Hyundai i30N týmu Janík Motorsport odjel první dva podniky šampionátu a v průběžném pořadí mu patří třetí místo. V každém závodě je horkým favoritem na stupně vítězů a na Red Bull Ringu tomu nebylo jinak. Nebýt technického problému v prvním závodě, patrně by získal další pohár. Odstoupení ho ale poslal na chvost startovního pole druhého závodu, odkud se okamžitě přesouval dopředu. Netrvalo dlouho a z třináctého místa se posunul na druhé. „Chtěl jsem být co nejblíže Milenkovi Vukovićovi, který rovněž startoval zezadu. Ačkoliv se mi opět nepovedl start a ztratil jsem několik pozic, věděl jsem, čeho je mé auto schopné a mohl jsem předjíždět soupeře po vnější stopě,“ hodnotil Semerád své druhé místo ve druhém závodě.

Jiří Zbožínek přestoupil z motokár do Clio Cupu a pokračuje tak v tradici jeho otce. Debutoval na prvním podniku v Maďarsku a s výsledkem byl spokojený. „Red Bull Ring je zase naprosto odlišný okruh a jede se zde úplně jinak než na Hungaroringu,“ hodnotil Zbožínek další okruh, na němž doposud nestartoval. Ještě v loňském roce působil v motokárách a závodění s velkými auty je pro něj stejně jako Martina Kadlečíka nový svět. Volba padla na Clio Cup také díky tomu, že se zde letos schází početné startovní pole – a to znamená velkou konkurenci. Zbožínek průběžně získává cenné zkušenosti, a i ty mu pomohly k tomu, aby ve druhém rakouském závodě vyhrál klasifikaci Juniorů.

Sdílet