Juniorský šampionát se představí společně s mistrovstvím Evropy

Nadcházející víkend bude v Kaplici patřit juniorům. Covidová opatření loňský závod evropského seriálu EMX65 a EMX85 spojený s domácím MMČR juniorů a žen posunula až na první zářijový víkend, letos se do Kaplice bez jakýchkoliv omezení sjedou jezdci již před prázdninami a závody se tentokrát obejdou bez kategorie žen. Závody tak slibují skvělou podívanou těch nejlepších jezdců třídy do 65 ccm a 85 ccm zóny „North West,“ kterou naši jezdci v této fázi sezóny absolvují a bojují o nominaci na finálový závod, který se pojede v rámci MXGP v Lokti v polovině července.

Vedoucím jezdce kategorie do 65 ccm je Brit Harry Dale, který prozatím posbíral 153 bodů, následuje jej dvojice Holanďanů druhý Kenzo Jaspers se ziskem 140 bodů a třetí je o pouhý bod zpátky Teunis Spijkerman. Nejlepší našim jezdce je Hugo Brant, který drží čtrnáctou pozici se ziskem 60 bodů i přes to, že se nemohl z důvodu zranění účastnit posledního závodu ve Vellhanu v Německu. Devatenácté místo drží Jan Veselý, který získal 25 bodů. Evropského šampionátu se také již stihli zúčastnit a zkušenosti nasbírat Dominik Hasoň, Tomáš Glogar a Patrik Nohavica. Za zmínku jistě stojí i průběžné páté místo Slováka Maxima Zimmermanna, kterého dobře známe z našeho mistráku.

Ve třídě do 85 ccm vládne Holanďan Gyan Doensen, který posbíral 163 bodů, o třináct bodů zpět je Dani Heitink a třetí místo prozatím drží Freddie Bartlett ze Švédska se 148 body. Naším nejlepším reprezentantem je patnáctý Martin Červenka s 30 body. Osm bodů má na svém kontě David Widerwill, který svůj potenciál ukazoval již při loňských rozjížďkách a letos bude chtít jistě znovu útočit na zisk vysokého počtu evropských bodů. Dalšími našimi jezdci, kteří již letos nakoukli do seriálu EMX85 jsou Jakub Zahradník, Stanislav Pojar, David Kadleček a Jan Švandrlík.

Pozadu nebudou chtít zůstat ani jezdci domácího seriálu ve třídách do 50 ccm, 125 ccm 2T a MX2 Junior. Vedoucími jezdci těchto tříd jsou prozatím Rakušan Elias Eder ve třídě do 50 ccm, Julius Mikula kraluje 125 ccm 2T a Tomáš Pikart v nejsilnější třídě MX2.

„Loňské závody byly pořadatelsky zvládnuté na výbornou, skvěle připravená trať i zázemí pro jezdce a jejich doprovod, velmi dobrá organizace celého programu obou závodních dní i spolehlivě fungující traťoví komisaři. Věřím, že letošní závody minimálně na stejné úrovní,“ uvedl předseda JURY MMČR junior Václav Vizinger.

V motokrosovém areálu bude v sobotu 25. června od 18:00 připraven i doprovodný program v podobě MX party, na kterou jsou všichni srdečně zváni.

Sdílet