MS v motokrosu pokračovalo v Německu

V nedalekém Teutschenthalu, který se nachází pouhých 200 km od hranic s Českou republikou, se o uplynulém víkendu konal další podnik motokrosového mistrovství světa, který nesl název Liqui Moly MXGP of Germany. Na startu opět nechyběli jezdci a reprezentanti z Čech. Mezi světovou špičkou se v královské třídě MXGP představil Martin Krč (Osička MX Team). Ve třídě MX2 nechyběl člen ACCR Czech Talent Teamu Petr Polák (JM Honda Racing) a Jakub Terešák (JD Gunnex KTM Racing Team). V doplňujících evropských závodech jsme měli po dvou zástupcích ve třídách. Adam Dušek (KRTZ motorsport) s Janem Wagenknechtem (HT Group Racing Team) závodili v EMX250 a juniorský člen ACCR Czech Talent Teamu Vítězslav Marek (Cermen Racing Team) s Juliusem Mikulou v EMX125.

Martin Krč už v letošní sezóně absolvoval několik závodů EMX Open, závod MXGP to byl však poprvé. V kvalifikačním závodě si vyjel osmadvacátou pozici na startu. V první jízdě se po startu dostával na přednější pozice a v desátém kole závodu se usadil na 25. pozici a soupeřům už nedal šanci. Po startu druhé jízdy se pohyboval blízko bodované dvacítky, pod cílovou vlajkou projel na 23. místě a v celkovém hodnocení bral 25. místo. Závod ovládl Tim Gajser před Jeremy Seewerem a Jorge Prado.

Kvalifikace ve třídě MX2 ukázala, že výkony ve třídě jsou velice vyrovnané. Petr Polák si vyjel osmnácté místo a Jakub Terešák skončil jenom těsně za ním. V první jízdě atakoval Polák nejlepší patnáctku a po souboji s rakouským závodníkem byl v cíli hodnocen jako šestnáctý. Terešák si vyjel body za 18. pozici. Druhá jízda se Polákovi vydařila lépe, když závodil jako dvanáctý. Po lehkém zaváhání skončil na 13. místě. Jakub Terešák si polepšil o dvě pozice a skončil šestnáctý. Polák si z Teutschenthalu odvezl 13 bodů za celkové 15. místo a Terešák 8 bodů za celkové 18. místo. Vítězství v závodě získal Thibault Benistant před Jago Geertsem a Mikkelem Haarupem.

Ve třídě EMX250 si naši zástupci museli vyjet pozice na startu. Jan Wagenknecht zajel 24. čas a Adam Dušek osmadvacátý čas. Čeští piloti odstartovali do první jízdy téměř stejně a pohybovali se těsně za nejlepší dvacítkou. Jan Wagenknecht se startovním polem dostal na 18. místo. Adam Dušek při svém prvním závodě v EMX250 získal 25. pozici. Wagenknecht zajížděl vyrovnané časy, když ve druhé jízdě bral 17. místo, polepšil si a získal další evropské body. Adam Dušek skončil po zaváhání v závěru ve třetí desítce, na 28. místě. Celkově zvítězil Rick Elzinga, druhý skončil Maxime Grau a třetí Andrea Bonacorsi. Jan Wagenknecht byl hodnocen na 18. místě sedmi body. Celkové 29. místo bral Adam Dušek.

Do šestého závodu evropských stopětadvacítek se přihlásilo velké množství závodníků a naši jezdci se tak museli poprat o nejlepší místa už v kvalifikaci. V první kvalifikační skupině bral Julius Mikula páté místo. Ve druhé zajel devátý čas Vítězslav Marek. Oba se tak s přehledem kvalifikovali do závodu. V prvním závodě si spravil chuť Marek, který dojel jako desátý. Ze čtvrtého místa musel pro poruchu motocyklu odstoupit Mikula. Ve druhém závodě se Mikula probojoval na krásné sedmé místo. Marek zajížděl stabilní výkony a odměnou mu bylo dvanácté místo. S dvaceti body se stal Marek celkově desátým nejlepším závodníkem. Mikula se čtrnácti body skončil celkově třináctý. Závod ovládl Alexis Fueri před Cas Valkem a Ferruciem Zanchi.

Dalším závodem FIM Mistrovství světa v motokrosu bude MXGP of Indonesia o víkendu 25. a 26. června, kde se představí dvě hlavní třídy – MXGP a MX2. České fanoušky jistě potěší, že hned dalším závodem po zámořské štaci bude domácí Velká cena v Lokti 16. a 17. července, kde kromě dvou nejprestižnějších kategorií můžeme očekávat také finálové jízdy EMX65 a EMX85 a jediný vypsaný závod EMX 2T.

Foto: MXGP.com, JM Honda Racing, Martin Plesník, Zganics Attila

Sdílet