Světová plochodrážní Markéta píše novou éru!

Nová éra ploché dráhy dorazila na pražskou Markétu. Promotérem světového šampionátu Speedway Grand Prix (SGP) je od letoška společnost Discovery Sports Events, a očekávání zatraktivnění a bohatých zážitku se naplnila nad očekávání. Pražská Markéta je v kalendáři SGP nejstarším podnikem, letos tady světová elita jela posedmadvacáté. A naopak premiérově se tady jel závod mistrovství světa juniorů SGP2 v novém formátu. A o další historický milník se zasloužil pořadatelský klub Auto klub Markéta společně s Autoklubem České republiky, když divokou kartu na klání juniorů udělily poprvé v dějinách ženě, Celině Liebmannové z Německa.

Páteční program juniorského SGP2 doprovázela nepřízeň počasí. Organizátoři s napětím sledovali aktuální předpověď a na poslední chvíli rozhodli o odjetí tréninku podle plánu. Nicméně na jeho konci začalo vydatně pršet. A voda z nebe se na pražský stadion Markéta valila celé odpoledne. V podvečer se naštěstí vyčasilo a občas vykouklo i sluníčko. Přesto byl závod kvůli přípravě promočené dráhy o půl hodiny posunut. S nepříznivými podmínkami a těžkou dráhou se dobře vyrovnala dvojice českých reprezentantů člen ACCR Czech Talent Teamu Jan Kvěch (na snímku) a Petr Chlupáč. Zejména Honza předváděl výborné výkony a před finálovou jízdou byl suverénně nejlepším jezdcem celého startovního pole. Ve finálové jízdě ho ovšem na startu potkal nepříjemný moment, když si nešťastně vytrhl bezpečnostní lanko k zapalování a zhasl mu motor. Do finále tak vůbec nezasáhl a v konečném pořadí obsadil až čtvrté místo.

Velkým překvapením bylo třetí místo českého reprezentanta Petra Chlupáče (na snímku ze stupňů vítězů vpravo), který svým výborným výkonem nestačil pouze na vítězného Poláka Mateusze Cierniaka a druhého Lotyše Francise Gustse. S divokou kartou startující Celina Liebmannová se mezi závodníky neztratila, do šampionátu získala tři body, čímž si osobně splnila svůj cíl. „Premiéra nového juniorského mistrovství světa, navíc s puncem první ženy na startu světového šampionátu v ploché dráze! Pro všechny české fanoušky škoda té nešťastné chvilky Honzy Kvěcha na startu finálové jízdy, byl absolutním favoritem. O to větší radost nám udělal Petr Chlupáč, když obsadil třetí místo. Příjemně mě překvapilo, kolik diváků přišlo i přes nepřízeň počasí a velké ochlazení. A zajímavé závody je určitě musely bavit,“ zhodnotil Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR.

V sobotu se počasí umoudřilo a diváky na tribuny přilákal již trénink od 13 hodin. A odpoledne se rozhodně nenudili, následovalo otevření fan zóny, výstava historických a současných strojů, prohlídka poháru budoucího mistra světa, malování na obličej, vrcholem doprovodného programu byla autogramiáda všech jezdců. Závod začal dle plánu slavnostním nástupem v 18:45 hodin.

Na divokou kartu startoval Jan Kvěch, kterého na startu první jízdy podpořil téměř zaplněný stadion. Honzovi se však sobotní závod vůbec nepovedl a obsadil až poslední 16. místo. Velkým překvapením celého večera byl vynikající výkon slovenského jezdce Martina Vaculíka, který korunoval prvním vítězstvím v pražském závodě ve své kariéře. Závod byl velmi vyrovnaný a jednotliví závodníci se mezi sebou předháněli o účast v elitní osmičce, do které se nakonec postupovalo i se sedmi body.

„Pod novým promotérem získal závod na atraktivitě, například už jen záběry z dronu na osvětlený stadion a pražské panorama byly dechberoucí. Myslím, že všichni diváci museli být spokojeni, vedle novinek v programu byl sobotní večer zakončen tradičním ohňostrojem,“ uvedl Pavel Ondrašík, manažer závodů Auto klubu Markéta.

Foto Petr Makušev

 

Sdílet