Mikula s Markem na stupních vítězů v Německu

Prvního závodu prestižního německého šampionátu ADAC MX Masters v Dreetz se zúčastnilo hned několik českých reprezentantů. Náročná písková trať prověřila nejen naše závodníky! Nejlépe si vedla juniorská dvojice Julius Mikula a Vítězslav Marek, kteří závodí v nabité třídě MX Junior Cup 125. Oba jezdci dovezli českou státní vlajku na stupně vítězů. Na závodech však nechyběl ani Adam Máj, Přemysl Zimek, Tomáš Ptáček, Martin Venhoda, Radek Větrovský a Stanislav Vašíček. Čeští zástupci chyběli ve třídách Junior Cup 85 a MX Masters.

ADAC MX Junior Cup 85

Mezi jezdci na pětaosmdesátkách se na start nepostavil žádný z českých jezdců. Do volného tréninku však nastoupilo 47 závodníků, kteří se museli poprat o místo v závodě. Náhradníky pro závod se stali domácí Lukas Albers a Nico Woltersdorf.

První závod ovládl Belgičan Maxime Lucas před německým reprezentantem Jonathanem Frankem a Mariusem Adomaitissem z Litvy. Ve druhé jízdě zvítězil znovu Maxime Lucas. Se ztrátou více než 20s dojel druhý Jayson Van Drunen a třetí Mick Kennedy.

Lucas Maxime v barvách Becker Racing potvrdil svou fazónu a zvítězil s plným počtem bodů. Celkově druhý skončil Jayson Van Drunen a pohár za třetí místo si odvezl Frank Jonathan.

ADAC MX Junior Cup 125

Pět závodníků z České republiky muselo bojovat už v kvalifikaci, aby si zajistili místo v závodě. Nejrychlejším závodníkem v kvalifikaci byl Ivano Van Erp za kterým skončil Karlis Alberts Reisulis a Janis Martins Reisulis. Čtvrtý nejrychlejší čas se ztrátou necelých čtyř sekund získal v závodě Vítězslav Marek a jenom těsně za ním byl hodnocen Julius Mikula. Adam Máj vyjel v kvalifikaci třinácté místo, když se Tomáš Ptáček premiérově kvalifikoval do závodu na 38. místě. Jenom o kousek utekla přímá účast v závodě Přemyslu Zimkovi, který byl prvním náhradníkem.

Nejlépe se do první jízdy podařilo odstartovat Maďarovi Bencemu Pergelovi, kterého dobře známe ze závodů u nás. Pergel však první místo neudržel. Vítězem první rozjížďky se stal Karlis Alberts Reisulis následovaný Ivanem Van Erpem a právě maďarským reprezentantem. Páté místo si v závodě zajistil Vítězslav Marek. Po penalizaci 30s za dolití paliva v čekacím prostoru byl Julius Mikula klasifikován jako osmý. V závodě však dojel třetí. Devátým nejrychlejším závodníkem se stal Adam Máj, další z českých reprezentantů. Tomáš Ptáček skončil na 35. pozici.

Do druhého závodu už zasáhlo všech pět českých zástupců. Všichni naši jezdci míchali výsledky! Julius Mikula dokázal brát holeshot a ovládnout druhou závodní rozjížďku před Ivano Van Erpem, který se na písku cítí jako doma. Třetím nejlepším jezdcem byl Vítězslav Marek. Adam Máj bojoval v nejlepší desítce a druhou rozjížďku dokončil jako třináctý. Zkušenosti z tréninků, kvalifikace i první jízdy zúročil Tomáš Ptáček, který skončil třiadvacátý. Přemysl Zimek vybojoval 34. místo.

Třetí ostrý závod dokázal vyhrát Ivano Van Erp a čeští jezdci znovu atakovali pódiová umístění. Julius Mikula znovu skvěle odstartoval. Bral holeshot a ke konci rozjížďky upadl, ale v cíli byl hodnocen jako třetí. Společně se čtvrtým Vítězslavem Markem tak ukazují, že se řadí mezi evropskou špičku na stopětadvacítkách. Adam Máj zajížděl vyrovnané výsledky a třetí rozjížďka mu přinesla 12. místo. Zbývající dvojice pilotů sbírala zkušenosti a bylo radostí sledovat jejich bojovné výkony. Tomáš Ptáček bral 32. místo a Přemysl Zimek čtyřiatřicáté.

Závod po součtu bodů ovládl Ivano Van Erp, stříbrný pohár putuje s Juliusem Mikulou do Lužic a bronzový s Vítězslavem Markem do Pardubic! Nejlepší desítku uzavřel Adam Máj. Tomáš Ptáček je klasifikován na celkovém 38. místě a po účasti ve dvou rozjížďkách je po prvním závodě na 41. místě Přemysl Zimek.

ADAC MX Youngster Cup

Kvalifikační rozjížďky pro závodníky na dvěstěpadesátkách musely být rozděleny na dvě skupiny. Skupinu A ovládl Guillem Farres před Maximilianem Spiesem a Mikem Gwerderem. Desátý nejlepší čas bral Martin Venhoda. Ve skupině B zajel nejrychlejší čas Camden Mc Lellan, druhý byl Sem De Lange a třetí Rasmus Pedersen. Devátým nejrychlejším byl Radek Větrovský. Stanislav Vašíček bral v kvalifikaci 22. pozici a musel tak nastoupi do rozjížďky zvané Last Chance, ze které se mu bohužel nepodařilo postoupit do závodu.

V prvním závodě zvítězil španělský reprezentant Guillem Farres přes Camdenem Mc Lellanem a Mikem Gwerderem. Martin Venhoda bojoval mezi nejlepší patnáctkou závodníků, v cíli byl jako sedmnáctý. Dle představ se nedařilo Radkovi Větrovskému, který dokončil první jízdu na 32. místě.

Na čele druhé jízdy se moc událostí nezměnilo, vítěz byl stejný jako v první jízdě. Pouze druhý si proměnil pozici se třetím. Martin Venhoda skončil těsně za hranicí dvacítky, když bral 23. místo. Radek Větrovský do závodu nenastoupil.

Třetí jízdu znovu ovládl Farres a ukázal tak jasnou dominanci. Na druhé místo se dostal výborně jedoucí Maximilian Spies a třetí místo vybojoval Mc Lellan. Martinovi Venhodovi sedla poslední rozjížďka nejlépe. V cíli byl na 14. pozici.

Téměř jasným vítězem se stal Guillem Farres se 75 body. Se druhým místem se musel spokojit Camden Mc Lellan a třetí místo připadlo po součtu bodů pro Maximiliana Spiese. Martin Venhoda je v konečném hodnocení na 18. místě. Radek Větrovský na místě devětatřicátém.

ADAC MX MASTERS

Také ti nejrychlejší ve třídě Masters museli být rozděleni na dvě kvalifikační skupiny. Skupinu A ovládl Jordi Tixier z Francie před Estoncem Gertem Krestinovem a Němcem Tomem Kochem. Nejrychlejším jezdcem skupiny B byl Adam Sterry z Velké Británie, druhý nejrychlejší byl Belgičan Cedric Grobben a trojici nejlepších uzavřel domácí Maximilian Nagl.

Vítězem první rozjížďky se stal Max Nagl, který dokazuje na domácích i českých závodech, že stále patří mezi evropskou špičku. Druhý skončil Lars Van Berkel a třetí Jordi Tixier. Několik favoritů, mezi které se řadil i Adam Sterry nebo Michael Sandner skončilo až na konci startovního pole.

Také druhou rozjížďku ovládl Max Nagl, který druhému Adamovi Sterrymu naložil téměř 27 sekund! Sterryho týmový kolega Jordi Tixier projel pod cílovou vlajkou na třetí pozici. Špatně si nevedl Rakušan Johannes Klein, který bral 17. místo před osmnáctým Borisem Maillardem.

Nepřekonatelným mužem v Dreetz se stal Max Nagl. Jezdec českého týmu Haas Racing nedal nikomu šanci ani ve třetí jízdě. Druhý skončil Jordi Tixier a třetí Stefan Ekerold.

Jasným vítězem závodu byl Max Nagl před Jordi Tixierem a Stefanem Ekeroldem.

Sdílet