Kopecký zvítězil v Českém Krumlově

Letošní Rallye Český Krumlov 2022 měla v pátek na programu šest rychlostních zkoušek v celkové délce šestapadesáti měřených kilometrů. Jihočeská soutěž je zařazena do FIA – European Rally Trophy a do českého SONAX Mistrovství ČR v rally. Po soudobých vozech se na trať vydali i soutěžící, jedoucí s historickými vozy. Startovní pole doplnily i vozy startující v rámci XIV. Rallye Legendy Show. V Českých Budějovicích panovalo od rána letní počasí a po poledni rtuť teploměru atakovala 30 stupňů Celsia. Do závodu bylo převzato rovných 100 posádek (67 soudobých aut včetně Poháru pořadatele, 23 historických a 10 legend).

Sobotní etapa obsahovala téměř stovku měřených kilometrů. Soutěžící se vydali na rychlostní zkoušky Kohout, Malonty, Rožmberk a na Super RZ na českobudějovickém Výstavišti. V okolí Českého Krumlova panovalo od samého rána slunečné počasí. Oproti pátku se však ochladilo a teploty nedosahovaly tropické třicítky. Po nočních bouřkách byl povrch měřených testů na mnoha místech mokrý, což ztěžovalo volbu správných pneumatik.

Boj o absolutní vítězství ve 49. Rallye Český Krumlov 2022 vyvrcholil až na závěrečné rychlostní zkoušce, kterou byl druhý průjezd Rožmitálem. Jan Kopecký s Janem Hlouškem nasadili opravdu pekelné tempo a jejich Škoda Fabia Rally2 Evo prolétla cílovou fotobuňkou v nejrychlejším čase. Václav Pech se na cílové rampě svěřil, že při prvním průjezdu Rožmitálem měl několik krizových situací. Druhý nejrychlejší čas v erzetě odsunul tuto plzeňskou posádku z průběžně vedoucí pozice na konečnou stříbrnou příčku v absolutním pořadí. Ztráta na vedoucího Kopeckého byla 3,4 sekundy.

Třetí místo v měřeném úseku a třetí místo v absolutním pořadí jihočeské soutěže patřilo Filipu Marešovi s Radovanem Buchou. Vozy s jednou poháněnou nápravou ovládl Jaromír Tarabus s Danielem Trunkátem. Stříbrná pozice patřila Davidovi Štefanovi s Ondřejem Vichtorou a bronzová příčka patřila Robertu Hordossymu a Štěpánovi Palivcovi. Všichni jeli s Peugeoty 208 Rally4. Závěrečná rychlostní zkouška již pořadí v hodnocení kategorie historických automobilů nezměnila. Vlastimil Neumann s Martinem Hlavatým vyhráli s Fordem Escort RS Cosworth 49. Rallye Český Krumlov 2022 v hodnocení historiků. Stříbrná příčka patřila Jiřímu Petráškovi a Josefu Královi s Opel Asconou B. Třetí místo absolutně obsadili Jindřich Štolfa se Zdeňkem Hawlem na Roveru 220 Gti.

Sdílet