Königovi nedělní závod nesedl

Sobota skvělá, mnoho soubojů a nicotná ztráta na konkurenci. V neděli se však situace obrátila a Oliver König ve druhém závodě v portugalském Estorilu dojel zcela osamocen. Český jezdec v mistroství světa silničních motocyklů se necítil dobře a měl také mírné obavy z počasí. „Nesedlo mi to. Na startu poprchávalo, měl jsem v těch podmínkách obavy. Potřebuji se z toho víkendu vzpamatovat a makat dál,“ dodal König z týmu Orelac Racing. Šampionát pokračuje červnovým závodem v Itálii.

Nedělní program začal pro českého jezdce nadějně, v Superpole závodě skončil totiž sedmnáctý a do cíle dojel ve skupince. A to i přes komplikace, které způsobovalo počasí. „Na start jsme přijeli s mokrými pneumatiky, ale pak jsme je vyměnili za gumy do přechodných podmínek. Počasí si s námi celkem hrálo,“ popisoval König, kterému se povedl také start do kvalifikačního závodu. Vždyť po celou dobu jel s Malajcem Hafizhem Syahrinem nebo s Italem Luca Bernardim, který dostává tovární podporu od Ducati. „I tak jsem ale skončil na posledním místě, zbytek totiž spadl.“

Druhý závod superbikového víkendu se ale Königovi nepovedl. I když vyjel ze 17. místa, dobrou výchozí pozici nedokázal využít. „Start se mi nepovedl, vůbec nevím proč. Necítil jsem se dobře, protože v těchto podmínkách jsem na superbiku spadl v Indonésii ve druhém kole,“ vysvětloval český závodník ze španělského týmu. V sobotu do poslední zatáčky bojoval se dvěma soupeři, v neděli už jezdil osamocen. König se totiž propadal a nezajížděl optimální časy na kolo.

V cíli ztratil 22 vteřin na předposledního Syahrina a na vítěze Jonathana Reau nabral ztrátu minuty a 14 vteřin. „Udělali jsme změny v nastavení a s motorkou jsem bojoval. Jezdil jsem o sekundu pomaleji než v sobotu, kdy jsem se cítil lépe. Nebylo to dobré,“ smutnil König po dalším dvacátém místě. Přitom sám ví, že už musí ukázat alespoň dílčí progres. „V týmu jsou trpěliví, pomáhají mi. I teď mi řekli, že musím pokračovat v práci a postupně se zlepšovat. Jsou mi oporou, za což jsem neskutečně vděčný. Já se jim ale chci odvděčit dobrým výkonem a výsledkem. Budu na tom pracovat a pokusím se to předvést v dalším závodě.“

Šampionát pokračuje v italském Di Rimini od 10. června. Poté v dalším měsíci následuje zastávka v Británii a pak už je koncem července na programu domácí Most.

Sdílet