Šébr obnovuje tradici světového podniku

O víkendu se konal X. ročník Závodu do vrchu Šébr – Schöberbergrennen 2022. Patří mezi tři nejstarší motoristické závody s mezinárodní účastí v Československu, první ročník pořádal místní významný motoklub Nordböhmischer Kraftfahrerbund už v roce 1921. Ve svých pozdějších ročnících dokázal přilákat neuvěřitelných pětadvacet tisíc platících diváků.

Stoleté výročí celosvětově významných závodů si místní „petrolhedi,“ jak si sami říkají, připomněli vloni v říjnu spontánní poklidnou vzpomínkovou projížďkou historických vozidel. Akce měla úspěch, a proto se organizátoři rozhodli obnovit motoristický klub Nordböhmischer Kraftfahrerbund a organizovat jízdu pravidelně každý rok.  Ambicí je udělat z Schöberbergrennen podobně významný a tradiční podnik, jako jsou například Zbraslav–Jíloviště nebo Ecce Homo Šternberk.

Už koncem loňského roku vznikla sedmičlenná pracovní skupina, která jednak v únoru 2022 obnovila místní motoristický spolek, který byl založen roku 1914, ale hlavně intenzivně pracovala na přípravě letošního ročníku Šébru.

„Oproti loňské spontánní jízdě určené především majitelům veteránů jsme chtěli letošek více otevřít i divákům a dostat více do povědomí zajímavou motohistorii našeho regionu. Proto jsme sraz přesunuli z náměstí v Jiřetíně pod Jedlovou na koupaliště města Varnsdorf, kde nyní náš klub sídlí v Husově ulici. Proto jsme nachystali doprovodný program jak pro děti, tak pro dospělé včetně večerního koncertu skupiny Tohard. Děti měly přes den možnost si zasoutěžit v různých disciplínách, poučit se, jak zachránit život v Rescue stánku, nebo si třeba nechat pomalovat obličej. Hlavní dětskou cenou byla stavebnice Lego Porsche 911 v ceně téměř tři tisíce korun,“ popsal Pavel Bulejko, předseda pořadatelského Severočeského Klubu Motoristů v AČR.

Nechyběly ukázky modelářů a hasičů. Vedle občerstvení byly k dispozici také stánky s upomínkovými předměty pro motoristy. Vyhlašováno bylo nejstarší a nejhezčí vozidlo, vůz z největší dálky (Zlín), nejlepší kostýmy posádky nebo nejmocnější zvuk motoru. Před polednem proběhla fundovaná přednáška Honzy Němce, autora knihy Motoristé na Šébru a pod Šébrem. Za pomocí projekce historických fotografií poutavě povyprávěl o historii našeho klubu a závodů do vrchu Šébr.

Odpoledne pak proběhla vyjížďka vozidel, plán cesty byl rozdělen do čtyř etap, celkem měla trasa 85 kilometrů.

„V nastavené tradici se budeme snažit pokračovat a Schöberbergrennen každým rokem stále vylepšovat. Letos nás navštívilo zhruba 80 historických automobilů, 45 historických motocyklů, 2 traktory a 20 soudobých motocyklů. Na parkovišti diváků bylo ve špičce přes 150 automobilů. Diváky spočítané nemáme, jelikož vstupné bylo dobrovolné. Tímto moc děkujeme všem dobrým lidem, kteří přispěli do našeho rozpočtu akce, jež by nebyla možná bez sponzorů, kterým také vřele děkujeme,“ vzkázal Pavel Bulejko.

Sdílet