NA ZÁMECKÉM VRCHU V NÁMĚŠTI PADL ÚČASTNICKÝ REKORD

Druhým podnikem pokračovalo Mistrovství ČR v závodech do vrchu na populární trati v Náměšti nad Oslavou. Proměnlivé počasí neodradilo stovky diváků, kteří mohli sledovat rekordních 159 jezdců z našeho domácího šampionátu, České Trofeje a série Maverick Hill Climb Czech.

Sobotní program ovlivnilo především počasí a časté dešťové přeháňky. Kluzká trať prověřila nejen připravenost jezdců, ale také pořadatelů a záchranného systému. Původní harmonogram musel být o jednu jízdu zkrácen, což ale na atraktivitě podniku nijak neubralo. První závod vyhrál v absolutním pořadí Josef Hlavinka se speciálem Gloria C8F, druhé místo v cíli patřilo Markovi Rybníčkovi s KTM X-BOW GTX a třetí příčku obsadil Zdeněk Chudoba (Norma F20).

Na prvních třech místech absolutního pořadí nedošlo k žádné změně ani v neděli, kdy se však umoudřilo počasí, a i přes vysoký počet jezdců se odjely všechny tři závodní jízdy.

„Do závodu jsem nastupoval s pokorou a respektem. Věděl jsem, že naše špička s rychlými třílitry je na Evropě v Portugalsku, takže jsem doufal ve slušné umístění. Vítězství v absolutním pořadí jsem ale úplně nečekal a je to první můj takový výsledek v mistrovství republiky. V Náměšti rozhoduje dle mého názoru nejvíce první úsek, kde jsou poměrně rychlé zatáčky a velké převýšení. Když se tam ubere nebo správně netrefí, špatně se to dohání. A mně to vyšlo v obou dnech skvěle, takže jsem se ve všech závodních jízdách dostal pod minutu,“ zhodnotil průběh podniku Josef Hlavinka.

„Po sobotním přerušení závodu mně bylo líto diváků. Museli dlouho čekat, protože přeražený elektrický sloup bránil v pokračování. Ale nakonec jsme odjeli alespoň jednu závodní jízdu a sobotní vítěze vyhlásili. V kategorii I. jsem zvítězil a v absolutním pořadí dojel jako druhý. Stejný výsledek se mi podařil i v neděli, ale nebylo to vůbec snadné. Domácí podnik je náročný, pomáhám tátovi s organizací a během víkendu nás v Náměšti navštíví spousta přátel. Takže soustředit se na samotnou jízdu není vůbec jednoduché. Závěrem moc děkuji fanouškům za úžasnou atmosféru, byli jste skvělí,“ ocenil diváckou kulisu domácí Marek Rybníček.

„Po úvodním podniku jsme museli měnit motor a ten nynější má o něco menší výkon než původní. Navíc jsme jeli staré pneumatiky, a to nás trochu limitovalo. Čekal jsem, že se dostanu pod jednu minutu, ale nešlo to, nebo by to bylo za cenu vysokého rizika. Náměšť je skvělá, ale mám z ní celkem respekt. Proto jsem se třetím místem absolutního pořadí v obou závodech spokojený,“ doplnil Zdeněk Chudoba.

Následujícím podnikem MČR v závodech do vrchu bude poslední květnový víkend legendární Ecce Homo ve Šternberku.

Sdílet